Norvég letelepedési engedélyt kapott az izraeli atomtitok leleplezője

Norvég letelepedési engedélyt kapott az izraeli atomtitok leleplezője

Megkapta a letelepedési engedélyt, így elvileg csatlakozhatna norvég feleségéhez az izraeli Mordeháj Vanunu, aki 18 évet töltött börtönben, amiért leleplezte Izrael atomprogramját – tudatta a család még pénteken. Norvégiába távozásához azonban még az izraeli hatóságoknak is hozzá kell járulniuk.

Kristin Joachimsen, Vanunu felesége a TV2 norvég tévécsatornának nyilatkozott arról, hogy még két évvel ezelõtti házasságkötésükkor kérelmezték a norvég hatóságoktól a családegyesítést. Azt egyelõre nem tudni, hogy Vanunu mikor költözne Skandináviába, ugyanis elvileg nem hagyhatja el Izraelt.

Mordeháj Vanunu egy izraeli nukleáris létesítményben dolgozott, de pacifistaként ellenezte a tömegpusztító fegyverek elõállítását, és 1986-ban információkat adott át brit újságíróknak arról, hogy Izrael atomprogramot folytat és nukleáris fegyverekkel is rendelkezik. Ezt követõen a Moszad ügynökei Olaszországban elfogták és Izraelbe hurcolták, ahol kémkedés és árulás miatt elítélték.

Hírdetés

Börtönévei nagy részét Vanunu magánzárkában töltötte, s késõbb úgy nyilatkozott, hogy õrei különösen rosszul bántak vele, amiért a zsidó vallásról áttért a keresztény hitre.

2004-es szabadulásakor nem volt hajlandó héberül válaszolni az újságírók kérdéseire; azt mondta, azért, mert a zsidó állam annyi szenvedést okozott neki. Nem sokkal késõbb nyilvánosságra került egy kihallgatás leirata, amely szerint a Sin Bét belbiztonsági szolgálat emberei kérdezték ki Vanunut, és õ azt mondta: nem kém és nem áruló, csak tudatni akarta a világgal, hogy mit mûvel Izrael. A leirat szerint Vanunu arról is beszélt, hogy szerinte nem lenne szükség zsidó államra, csak palesztin államra, mert a zsidóság bárhol élhet, ahhoz nem kell, hogy saját államuk legyen.

A most 62 éves Vanunuval szemben szabadulásakor egy sor korlátozást vezettek be az izraeli hatóságok. Egyáltalán nem érintkezhet külföldiekkel, telefonbeszélgetéseit és internetkapcsolatát megfigyelik, nem lehet mobiltelefonja, nem mehet külképviseletek közelébe, nem léphet be izraeli nemzetközi repülõterekre és kikötõkbe, nem mehet 500 méternél közelebb nemzetközi határátkelõhöz, és nem hagyhatja el az országot, mert a zsidó állam attól tart, hogy további titkokat hozhat nyilvánosságra. Vanunu azt mondja, semmilyen naprakész titkos információval nem rendelkezik, nincs mit kifecsegnie.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »