"Normális bevándorlókról" ábrándozott a szegedi kancellár – le kellett mondania

"Normális bevándorlókról" ábrándozott a szegedi kancellár – le kellett mondania

Tudomásul vette az emberierőforrás-miniszter, Balog Zoltán Devecz Miklós lemondását – írja a Délmagyar. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja azután ajánlotta fel távozását, hogy egy Facebook-bejegyzése miatt sajtótámadások kereszttüzébe került. Bár azt mondta, a bejegyzést "valamilyen formában meghamisították", azért tette meg ezt a lépést, hogy az intézményt megkímélje a személyét érintő támadások következményeitől.

A közzétett kép több szabadelvű egyetemi tanár és kutató nemtetszését is kiváltotta. A Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Nemek Tudománya Kutatócsoportja által szervezett konferencia résztvevői – 28 aláírással alátámasztva – közleményben fejezték ki tiltakozásukat „a fotó közvetítette értékrend ellen, ami a kép nézőjét a meztelen női testet ‘kívánatos’ módon ábrázoló képpel igyekszik ‘megnyerni’ idegengyűlölő álláspontja támogatójának. Bízunk az Egyetem Vezetésének elszántságában, abban, hogy fényt derít arra, miként lehetett a Google keresőjének tanúsága szerint tíz napon át látható a Kancellár Facebook-oldalán a vállalhatatlan fotó, és megteszi a szükséges lépéseket" – írták még a tiltakozó oktatók.

A migszolosok kezdték a hisztit

A kép persze nem mindenkiben váltott ki ellenérzést: a kancellár több férfiismerőse egyből kommentálta is: "ezek vajon miért nem jönnek hozzánk?" – kérdezték.

Hírdetés

A bejegyzést közben eltávolították, valószínűleg azt követően, hogy Kékesi Márk Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének oktatója, a MigSzol Szeged Csoport egyik alapítója a következő kommentárral osztotta ezt tovább csütörtök este: „Egyetemünk kancellárja, a kormány által kinevezett, korábban Dr., most már csak Devecz Miklós – aki annyira azonosul az általa vezetett intézménnyel, hogy Facebook-profilképében is az alma mater címere jelenik meg – igen fejlett humorérzékéről, a menekültkrízis kapcsán kialakult szociális érzékenységéről, az ország egyik legnagyobb egyetemének felelős vezetőjeként a nemi egyenlőség, mint fontos társadalmi érték iránti elkötelezettségéről, valamint pallérozottságáról, szofisztikáltságáról egyaránt tanúbizonyságot tett személyes oldalán megosztott képével. Köszönjük, kancellár úr, mi is várjuk majd a %BBVégre normális BEVÁNDORLÓK%AB-at."

Devecz Miklós egyébként az egyetem második legbefolyásosabb embere, az intézmény működtetője volt.

Orbán Viktort is kérdezték Az ügy hullámai magasra csaptak, pénteki bécsi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kormányfőt is kérdezték az ügyről. A miniszterelnök azzal hárította el a választ, hogy nem látta a fotót, a posztot, és nem ismeri a részleteket.

Az üggyel kapcsolatban a Délmagyar megkeresésére az egyetem közleményben reagált még pénteken:

„A Szegedi Tudományegyetem értékrendjének középpontjában az emberi méltóság tisztelete áll, elutasítunk mindent, ami ezzel összeegyeztethetetlen, így természetesen a kiszolgáltatott embertársaink rovására történő éretlen tréfálkozást is. Amennyiben ezt bármely munkatársunk megtenné, azt a leghatározottabban elítélnénk. Egy, a médiában a megjelent hír az SZTE kancellárját a közösségi médiában talált ízléstelen bejegyzéssel hozza kapcsolatba. Kancellár úr megdöbbenését fejezte ki a számára nyilvánvalóan nem ismert, véleménye szerint valamilyen formában hamisított bejegyzés miatt, és közölte, hogy személyiségi jogainak megsértése miatt ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tesz. Az SZTE a nyomozás lezárultáig az üggyel kapcsolatban további információt nem kíván közölni."

A 24.hu megkeresésére G. Szabó Dániel, az Átlátszó Oktatás blog szerzője elmondta: a bejegyzésnek sokan tanúi voltak, mielőtt kitörölték volna Devecz Miklós Facebook-oldaláról. Több képernyőfelvétel is készült, így állnak a per elé.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »