Nőnapi felvonulókra támadtak Kijevben

"Szélsőjobboldaliak" támadtak rá csütörtökön Kijevben a nemzetközi nőnap alkalmából tartott felvonulás résztvevőire, a szervezők előzetes információi szerint legalább öten megsérültek. Az UNIAN ukrán hírügynökség becslése szerint a női jogokért és a nemi diszkrimináció ellen tartott felvonuláson mintegy hétszázan vettek részt.

Az Elég a tűrésből elnevezéssel rendezett megmozdulás végeztével hazafelé igyekvő két résztvevőt megvertek és zöld színű fertőtlenítővel leöntöttek a támadók, egy lánytól pedig erővel elvették a plakátját. Bohdan Novak vinnicjai újságírót a főváros központjában, egy metrómegálló bejáratánál paprikasprével arcon fújták – hozták nyilvánosságra a menet szervezői Facebook-oldalukon.

Az Ukrajinszka pravda hírportál oldalán közzétett egy Facebookon is publikált felvételt, amelyen kitépik a felvonuló nők kezéből és szétszaggatják azt a festett vászonplakátot, amely egy meztelen nőt ábrázolt az ukrán címerrel. A felvétel tanúsága szerint mindezt a helyszínen tartózkodó rendőrök tétlensége, sőt látható egyetértése mellett tették.

Hírdetés

Olena Sevcsenko, a felvonulás egyik szervezője nyilvánosságra hozta, hogy a rendőrség jegyzőkönyvet vett fel vele szemben, a hatóság szerint ugyanis a meztelen nőt az ukrán címerrel ábrázoló plakát „sértő a nemzet jelképekre nézve”.

Okszana Bliscsik, a kijevi rendőrség szóvivője az Ukrajinszka pravda érdeklődésére nem tudta megmondani, hányan sérülhettek meg a felvonulás résztvevői közül. A sajtójelentések alapján eddig a támadók közül senkit sem vettek őrizetbe a hatóságok.

Csütörtökön Ungváron is támadás érte a női egyenjogúságot és a nőkkel szembeni erőszak elleni fellépést szorgalmazó nőnapi rendezvény résztvevőit, a Karpatszka Szics (KSZ) nevű szélsőjobboldalinak mondott szervezet aktivistái vörös kerítésfestékkel öntötték le őket. Az egyik tüntető szemébe festék került, mentőt kellett hívni hozzá, a rendőrség hét támadót őrizetbe vett – közölték kárpátaljai hírportálok.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »