Nomád Világjátékok tájékoztató – Éremesélyes magyar sportolókat indítunk!

Nomád Világjátékok tájékoztató – Éremesélyes magyar sportolókat indítunk!

Harmadszor rendezik meg a nagyszabású Nomád Világjátékokat Kirgizisztánban. A Világ legnagyobb tradicionális sport viadala a magyarországi Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés testvér rendezvénye. A Nomád Világjátékok európai partnere pedig a Kurultájt is szervező Magyar Turán Szövetség.

A Magyar Turán Szövetség tavalyi érmes csapata – II.World Nomad Games

Harmadszor rendezik meg a nagyszabású Nomád Világjátékokat Kirgizisztánban (szeptember 1-9.) a festői Isszik-kul (Isszik-tó) partján Cholpon-ata városában és a közeli Kircsin völgyben, a Tien Shan hatalmas hegyei között. Az ünnepségre ellátogat Orbán Viktor miniszterelnök úr, valamint jelen lesznek a türk országok állami vezetői. A hivatalos kirgiz tájékoztatás szerint ott lesz Nurszultan Nazarbajev kazak, Ilham Aliyev azerbajdzsáni, Recep Tayyip Erdogan török és Shavkat Mirziyayev üzbég államfő is.

Hírdetés

A Világ legnagyobb tradicionális sport viadala a magyarországi Kurultáj –Magyar Törzsi Gyűlés testvér rendezvénye. A Nomád Világjátékok európai partnere pedig a Kurultájt is szervező Magyar Turán Szövetség, amely az a megtisztelő felkérést kapta a kirgiz szervezőktől, hogy a hagyományőrző völgy ünnepélyes megnyitóját valósítsa meg, amely egy lovas harci elemeket tartalmazó (a hun és honfoglalás korát idéző) hadi viseletes bemutató lesz. Mindezek mellett a hatalmas jurta városban magyar kiállítást is szervezünk, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyar Turán Alapítvány közösen valósít meg. A kiállítás kapcsán a helyszínre utazik dr Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum igazgatója. A jelentős sport viadalon a sztyeppei lovasnomád kultúra hagyományőrző sportjaiban vetélkedik majd 78 ország sport küldöttsége és 35 sportágban mérik össze az erejüket. A magyar csapat amely a megnyitót és a záró ünnepséget is megvalósítja, nagyszámú sportolóval érkezik a világjátékokra.

 

A magyar küldöttség összesen 52 főből áll, a delegáció vezetője Bíró András Zsolt a Magyar Turán Szövetség elnöke, a Kurultáj főszervezője. A fő nomád sportágakban a Magyar Turán Szövetség által szervezett előválogatókról kerültek be a válogatottba a sportolók. Lovasíjászatban 4 férfi 2 hölgy, gyalogos tradicionális íjászatban 8 férfi 2 hölgy indul. Tradicionális íjász távlövésben 1 férfi 1 hölgy indul. Mindhárom sportágban a győzelemre és érmekre esélyesek a versenyzőink. 2 fő indul lovasbírkózásban, 2 fő kuresz–ben (tradicionális birkózás), 3 fő övbirkózásban, 3 fő alish (kötött övbirkózás) ,4 fő bothúzásban, 2 fő mangala vetélkedőn (szellemi taktikai sport) indul. Az elmúlt évben a világjátékok programjába bevették a szkandert, szumó-t és a szambót, a szkanderban öt, a többi sportokban egy –egy versenyző indul magyar színekben a  Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) szervezésében.


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »