Nokvák Katalin: 25 évesnél fiatalabb gyerekkel lehet felújítási támogatást igényelni

Nokvák Katalin: 25 évesnél fiatalabb gyerekkel lehet felújítási támogatást igényelni

Január elsejével a gyakorlatban is elindulhat Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin az öt elemből álló otthonteremtési programról tartott összegző sajtótájékoztatón beszélt a gyermeket nevelőket és gyermeket tervezőket érintő áfacsökkentésről, áfamentességről, az illetékmentességről, az otthonfelújítási támogatásról és a többgenerációs otthonteremtésről.

Január elsejétől az új értékesítésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökken.

Ha viszont valaki családi otthonteremtési kedvezményt (csokot) is igénybe vesz, akkor az áfa 0 százalék lesz, oly módon, hogy az 5 százalékos áfát utólag lehet majd visszaigényelni.

Példaként azt mondta: ha egy fiatal, három gyermeket tervező pár felveszi a babaváró támogatást, az 10 millió forintos kezdőtőke.

A teljes áfamentességnek köszönhetően egy nettó 50 millió forintos ingatlan vásárlása esetén 13,5 milliót spórolhatnak meg.

Az otthonfelújítási támogatás azoknak szól, akiknek már megvan a saját otthona, nem szeretnének költözni. Ők egy 6 millió forintos felújítás esetén 3 milliót tudnak visszaigényelni.

Hírdetés

A miniszter azt mondta, az eddigi visszajelzések alapján az otthonfelújítási támogatás a legnépszerűbb. Ezzel kapcsolatban azt is bejelentette:

a családban minden a saját tulajdonú otthonban nevelt gyermek számít 25 éves életkorig.

Ha pedig súlyosan beteg, folyamatos gondozásra szoruló gyermeket nevelnek a családban, és a gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosultak, akkor nincs életkori határ.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy ezt a támogatást egy család egyszer veheti igénybe.

Az otthonteremtési program negyedik eleme az illetékmentesség. Január elsejétől a gyermekesek vagy gyermeket tervezők csokkal vásárolt ingatlan esetén illetékmentességet élveznek. Így az ingatlan értékének 4 százalékát jelentő illeték is a családok megtakarítása lesz.

A program ötödik, a héten bejelentett eleme a többgenerációs otthonteremtés. Ez megteremti a lehetőséget, hogy jövő január elsejétől, aki beépíti egy családi ház tetőterét, igénybe veheti a csokot, ami akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást jelenthet.

Novák Katalin kérdésre válaszolva azt is mondta: az otthonteremtési programról terveznek egy tájékoztató kampányt, mert céljuk, hogy minél többen éljenek a lehetőségekkel.

Nyitókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszterjelölt a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén az Országházban. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »