Nők helyett inkább menstruátorokról ír a gendersemleges New York Times

Nők helyett inkább menstruátorokról ír a gendersemleges New York Times

„Az új menstruátorok gyakran fordulnak a szülőkhöz termékekért és tanácsért, és a szülők most már többet is átadhatnak, mint egy eldobható betétet vagy tampont” – áll egy cikkben, amely azokól a fiatal lányokról szól, akik nemrégiben kezdtek el menstruálni. A cikk végig kerüli a nőnemű névmások használatát (konkrét megszólaltatott nőknél nem kerüli, de általánosságban gendersemleges névmással hivatkozik a „menstruátorokra” – a szerk.), és azt írja, hogy „egy átlagos menstruátor több ezer tampont használhat el élete során”.

 

"Still, the average menstruator can use thousands of tampons in their lifetime."https://t.co/M5kpiOSmQe

— Michael Luciano (@michaelsluciano) January 20, 2022

 

A szerző egyetlen ponton sem használja a „nő” vagy „asszony” szót, a cikkben csak a „lányok” szó szerepel két olyan konkrét személlyel kapcsolatban, akiket a lap név szerint idéz. A szerző végig „emberekről” beszél, amikor menstruációt tapasztaló nőkre utal, és „fiatalokként” ír a menstruációt tapasztaló lányokról.

Hírdetés

„A fiatal menstruátorok teljesen más tapasztalatokkal rendelkeznek, amikor életük során újrafelhasználható eszközökkel kezelik menstruációjukat” – mondta Michela Bedard, a Period Inc. ügyvezető igazgatója a New York Timesnak.

A „menstruátor” kifejezés azt az általános erőfeszítést tükrözi, miszerint újabban a nők exkluzív élményeit gendersemleges szavakkal igyekeznek leírni angol nyelverületen. Például az anya „szülő személy”, a gyerek „születő személy”, a szoptatás „mellkasi táplálás”, az állapotos asszony „terhes személy”, a nő pedig egyszerűen „hüvelytulajdonos”.

Ezeket az új kifejezéseket a baloldali aktivistákon túl prominens demokraták, köztük Alexandria Ocasio-Cortez és Cori Bush képviselők is népszerűsítették, mely erőfeszítésük a demokraták azon döntésével tetőzött, hogy véget vetettek az „apa” és az „anya” kifejezések használatának a kormányzat által kibocsátott hivatalos dokumentumokban.

A demokraták kilenc hónap után akkor kezdték el újra használni a nemek szerinti nyelvezetet, amikor egy abortusztörvény-tervezetben 14-szer használták a „nők” kifejezést az abortuszkorlátozások hatásának leírására – jegyzi meg némileg ironikusan a Daily Caller.

(Mandiner)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »