Nógrádi: új szakaszába lépett a háború

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint az amerikai légitámadással új szakaszába lépett a szíriai háború és válság.

A hirado.hu beszámolója szerint Nógrádi György az M1 aktuális csatornán azt mondta: nincs bizonyítva, hogy a vegyifegyver-támadást a szíriai vezetés rendelte el, de „a Nyugat és az ellenzék abból indul ki, hogy ez egyértelmű”.

Washington a beavatkozással lényegesen módosította a szíriai erőviszonyokat – tette hozzá.

Hírdetés

A szakértő elmondta azt is, hogy a légicsapás előtt a németeket nem értesítették az amerikaiak, holott az amerikai elnök és a német kancellár néhány nappal ezelőtt Szíriáról is konzultált. Az oroszoknak viszont előre jelezték a támadást, hogy az nem ellenük irányul. Moszkva ennek ellenére azonnal kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását – idézte fel Nógrádi György.

Nógrádi György emlékeztetett arra is, hogy a támadás egybeesett az amerikai-kínai csúcstalálkozóval – amelyről „nyilvánvalóan egyeztettek”. Úgy vélte, a Szíria elleni amerikai légicsapás „egy rendkívül konkrét üzenet” Észak-Koreának is. Phenjan ugyanakkor atomhatalom, megtámadása sokkal nehezebb – figyelmeztetett.

A szakértő szerint a bombatámadások hatására a szíriai helyzetben alapvető fordulat következhet be. Következmény lehet az is, hogy újabb menekülthullám indul meg Szíriából – jegyezte meg a szakértő.

Az Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják – közölték amerikai tisztségviselők.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »