Nógrádi: Sorsdöntő hetek előtt áll Merkel

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint sok kérdésre választ ad majd a vasárnapi bajor tartományi választás. A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában elmondta, hogy a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) várhatóan a Zöldekkel lép koalícióra.

Két, politikai irányváltást sürgető ellenjelölt is bejelentkezett a Kereszténydemokrata Unió (CDU) decemberi tisztújító kongresszusára. Egy 26 éves berlini joghallgató és egy, a pártba csak idén belépett 61 éves hesseni vállalkozó – hangzott el az adásban.

Volker Kauder 13 éven át volt a Kereszténydemokrata Unió frakcióvezetője, Merkel feltétel nélküli híveként. A frakcióválasztás előtt szinte biztosra vették sikerét, a német média 70-30 arányban számított győzelmére, mégis vesztett az alig ismert Ralph Brinkhaus ellen. Kauder veresége Merkel személyes kudarca volt, amit a pártelnök maga is elismert – fogalmazott.

Merkel az uniópártok ifjúsági rendezvényén (Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)

A következő időszakban fontos választásokra kerül sor, vasárnap Bajorországban, két héttel később Hessenben tartanak tartományi választást, majd december elején tartják a CDU pártkongresszusát. Az eredményekből kiderülhetnek a párton belül erőviszonyok.

A német kancellár esetleges kihívói a pártelnöki posztra egyelőre kivárnak, miután Günther Oettinger német uniós biztost már félreállította. Nógrádi György a lehetséges utódok között említette Thomas de Maiziere német belügyminisztert, vagy Ursula von der Leyen védelmi minisztert.

Nagy a tétje a bajor választásnak

A bajor tartományi választással kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy az ország egyik leggazdagabb tartományában a népesség száma 20 év alatt 8 millióról 13 millióra növekedett. A régi lakosság között a CSU továbbra is népszerű, míg a más német tartományokból betelepülők számára a bajor kereszténydemokrata párt semmi különöset nem jelent.

Hírdetés

A CSU támogatottsága 35 százalék, így egyedül nem tudnak kormányt alakítani, így kézenfekvő megoldás lehet, hogy a 18 százalékon álló Zöldekkel lépnek koalícióra. Felidézte, hogy Baden-Württembergben és több bajor nagyvárosban kiválóan működik a fekete-zöld együttműködés. A tartományban a szociáldemokraták támogatottsága mélypontra, 11 százalékra zuhant.

Vasárnap számos kérdés eldől, így az is, hogy megerősödik-e Angela Merkel pozíciója, vagy hogy marad-e belügyminiszter és a CSU elnöke Horst Seehofer.

Lejtőn a nagykoalíciós pártok

A nagykoalíciós pártok népszerűségvesztéséről elmondta, hogy ha most lennének a választások, akkor nem érnék el az 50 százalékos többséget. Jelenleg a CDU-CSU, az SPD együttes támogatottsága 45 százalék. Az AfD a második legnépszerűbb párt, a keleti tartományokban pedig az első.

Úgy vélte, hogy a nagykoalíciót alkotó pártok PR-ja rossz. Politikai kérdésekben kerülnek egymással szembe, és ami meglepő, hogy nem hangsúlyozzák eléggé a német gazdaság eredményeit. A német kancellár, bár belföldön egyre kevésbé népszerű, nemzetközi elismertsége továbbra is hihetetlenül nagy – tette hozzá.

Az SPD 40 százalékról 17 százalékra zuhant, a CDU-CSU 42 százalékról 28 százalékra, amik történelmi mélypontot jelentenek.

Jól húz a német gazdaság

Idén 1,7 százalékos gazdasági növekedésre és 54 milliárd euró államháztartási többletre számíthat Németország. A Financial Times mégis arról írt, hogy Merkelnek gatyába kellene ráznia kormányát. A német lapok pedig a kancellár meggyengüléséről cikkeztek – hangzott el az adásban.

Felidézte, hogy a „béna kacsa” kifejezést a német európai uniós biztos, Baden-Württemberg korábbi miniszterelnöke használta Merkelre. Oettinger alkalmatlannak nevezte a német kancellárt, miután közölte vele, hogy 2019-től nem marad uniós biztos.

Merkel számára a gazdaság kevésbé jelent problémát, szemben más európai vezetőkkel, viszont a nagykoalíción belül heves viták vannak, és a legalapvetőbb kérdésekben sem értenek egyet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »