Nógrádi: rendkívül nehézkes lesz hazaküldeni a migránsokat

Nógrádi: rendkívül nehézkes lesz hazaküldeni a migránsokat

Nem történt stratégiai áttörés a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vasárnapi csúcstalálkozóján, továbbra is hiányzik az európai megoldás – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. 

A szakértő szerint a csúcstalálkozó nem hozott stratégiai áttörést, és ugyan „kiváló technikai határozatok jöttek”, „gyönyörű pontokat határoztak meg”, de továbbra is hiányzik az, amiért a vezetők összegyűltek, hogy valami európai megoldást alakítsanak ki.

A találkozón résztvevő országok egy 17 pontos akciótervet fogadtak el a migrációs válság kezelése érdekében. Ezek között szerepel, hogy Görögországban és a Nyugat-Balkánon 100 ezerre nő a migránsok befogadására alkalmas férőhelyek száma, továbbá az érintett államok 24 órán belül megfogalmazzák szükségleteiket, és az érintettek értesítése nélkül nem támogatják a migránsok és menekültek eljutását egy másik ország határához.

Nógrádi György szerint a csúcstalálkozón több olyan mondat elhangzott, amely két héttel ezelőtt „hazaárulás lett volna”. A szakértő példaként hozta fel Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szavait,

aki pár héttel ezelőtt elítélte a kerítés, fal építését, most pedig azt mondta, a kerítések biztosíthatják a határok védelmét,

Hírdetés

valamint Miro Cerar szlovén miniszterelnök szavait, aki kijelentette,

országa nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét Horvátországgal közös határán, amennyiben a horvát hatóságok továbbra is ellenőrzés nélkül szállítják oda a migránsokat.

Annyira felpörögtek Európában az események, hogy rendkívül nehéz megmondani, mi lesz két hét múlva – jegyezte meg Nógrádi György.

Azzal kapcsolatban, hogy Németország vasárnap bejelentette, megállapodnak az afgán kormánnyal, és minden afgánt hazaküldenek, azt mondta: „ez egy rendkívül nehézkes dolog lesz”.

Mint mondta, a németek becslése szerint 190-200 ezer embert akarnak most visszaküldeni, a szállítási költség pedig „horribilis pénzbe” kerül majd.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »