Nógrádi: Megkezdődött Schulz ledarálása

Angela Merkel nem ostoba. Nyilvánvalóan tudja, hogy az a két jelszót, amit korábban mondott – Willkommenskultur és a nincs felső határ – az idő elsodorta. Ha ezeket ma kimondja, magát hozza lépéshátrányba – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Merkelt kihallgatják

A legfontosabb németországi hír azonban az, hogy a német kancellárt kihallgatják. Kíváncsiak, mit tud arról, hogy a német hírszerző szervezet (BND) lehallgatta a szövetségeseit.

Emlékezetes, Merkel 2005-ben őrjöngött, hogy lehallgatják az amerikaiak. Akkor azt mondta, barátok közt ez nem szokás. Az amerikaiak válasza pedig az volt, hogy a lehallgatásról nem tudnak megállapodni, mert abban ők a legjobbak. A németek most ugyanezt tették, a többi közt a franciákkal. Ebből nehéz lesz jól kijönni, mert ha Merkel azt mondja, tudott róla, akkor eddig hazudott. Ha azt mondja, nem tudott róla, akkor milyen kancellár, hogy a titkosszolgálat a háta mögött ezt megcsinálta? – érvelt a szakember.

Beszélt arról is, hogy Merkel azon elképzelése, miszerint 500 ezer menekültet visszaküldenek, nem működik. Az emberek jelentős része ugyanis eltűnik. Az elképzelés gyönyörű, de nem lehet végrehajtani – fogalmazott Nógrádi György, aki szerint a beérkező migránsokra horribilis összegeket fordít Németország, ráadásul az integrációjuk sikertelen.

Hírdetés

Idén három tartományi választás lesz, tavaly öt volt. Valamennyit elveszítette a Merkel vezette CDU. Martin Schulz szándéka ugyan az, hogy az SPD legyen a legerősebb párt, és őt megválasszák kancellárnak, egyelőre azonban pártja 20-22 százalékon áll, az CDU/CSU pedig 30 százalék felett. Az Alternatíva Németország feljött 14 százalékra, majd egy hét alatt visszament 11-re, mert a türingiai vezetőjük adott egy buta politikai nyilatkozatot, mire kizárták a pártból. Itt olyan változások vannak, melyek miatt nehéz előrevetíteni szeptemberre – hangoztatta.

Megkezdődött Schulz ledarálása

Schulz sok szempontból támadható, iskolai végzettsége, egykori alkoholizmusa miatt, illetve azért, mert felvett napi 304 eurót naponta utazási költségként, noha nem utazott. A német kisember erre azt mondja: az anyád, nem elég, hogy ennyit kerestél évente, még felveszed a 304 eurót naponta?! Persze hogy a CDU áll az ügy mögött, de ezt sohasem fogják beismerni.  Elkezdődött Schulz ledarálása. Ezt még kulturáltan csinálják – véli a szakértő.

Merkelnek jobbak az esélyei

A németeken kívül idén választás lesz a franciáknál és a hollandoknál. Bármelyik pillanatban lehet előre hozott választás Ausztriában, és bármi megtörténhet Olaszországban. Ez az év Európa szempontjából döntő év lesz, és Merkel erre készül – mondta Nógrádi György, aki szerint a kancellárnak jelenleg sokkal jobbak az esélyei, mint a Schulznak.

Ha Schulz kinn maradt volna Brüsszelben, bármit csinált volna, a relatíve piti anyagi ügyei nem jöttek volna elő. Ezek nem büntetőjogi, hanem morális ügyek, de az átlaglakosra hatnak – tette egyértelművé.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »