Nógrádi: lehet-e valaki kancellár 8 általánossal?

Nógrádi: lehet-e valaki kancellár 8 általánossal?

Sigmar Gabriel, a szociáldemokraták elnöke középszerű ember, tekintélye Németországban és a pártján belül minimális. Nem volt karizmatikus, nem volt olyan terület, ahol azt lehetett volna mondani, hogy valaki. A német szociáldemokratáknak voltak olyan vezetőik – Willy Brandt, Helmut Schmidt -, akik valakik voltak Európában, Sigmar Gabriel soha – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Egy ilyen helyzetben lépett a színre Martin Schulz, aki jobb szónok.  Középiskolából kimaradt, kétszer végezte a 11. osztályt, alkoholista volt, családi problémái voltak. Ezzel szemben ma Európa egyik ismert szónoka, akit Silvio Berlusconi tett naggyá, amikor egy tévévitában azt mondta neki: egy filmben kiválóan tudná eljátszani egy koncentrációs tábor őrének szerepét. Ezzel felemelte Schulzot – magyarázta.

Schulznak nincs beloplitikai tapasztalata

Schulznak nincs belpolitikai tapasztalata, ugyanakkor a mostani felmérések azt mutatják, hogy 41 százalékon áll, akárcsak Angela Merkel német kancellár. Csakhogy december óta Schulz 5 százalékot följött, Merkel pedig 2 százalékot lement. Mindenben Schulz jobb, kivéve a kompetenciát – hívta fel a figyelmet.

A szociáldemokraták soha ilyen rosszul nem álltak, 20 százalék körüli a támogatottságuk, Schulz célja ezt 30 százalékra feltornázni.

Merkel migránspolitikája szociáldemokrata

Beszélt arról is, hogy a migrációpolitika alapvető kérdéseit illetően nincs érdemi különbség Martin Schulz és Angela Merkel álláspontja között. A német kancellár migránspolitikája egy kőkemény szociáldemokrata politika, és nem egy konzervatív politika – fogalmazott.

Hírdetés

Ettől még kérdés, Schulz beéri-e azzal, amivel Sigmar Gabriel, hogy alkancellár lesz és beosztott miniszter egy konzervatív kormányzatban, vagy pedig megpróbál ”csúcsra menni” és koalíciót kötni a 10 százalék körüli Zöldekkel és a 10 százalék körüli Linkével. Ehhez azonban neki tényleg 30 százalék körül kell szerepelni – ismételte meg.

Két forgatókönyv

A szakértő szerint két forgatókönyv lehetséges: egy baloldali kormány, melynek a valószínűsége minimális, vagy pedig marad a nagykoalíció.

Tény, hogy Schulz karizmatikus, egy európai kormányt szeretne létrehozni, sokkal keményebben lép fel Izraellel szemben, ugyanakkor azt is látni kell, Németország legnépszerűbb politikusa Frank-Walter Steinmeier, akiből most államfőt csináltak – szögezte le.

Nógrádi György az M1 Ma reggel című műsorában arról beszélt, hogy Martin Schulznak gyakorlatilag a legmagasabb szintű általános iskolai végzettsége van, nem érettségizett le. Az egy nagyon nehéz kérdés, hogy egy ország esetében, mely Európa vezető hatalma, lehet-e valaki kancellár 8 általánossal.

Elismerte ugyanakkor, hogy 5 nyelvet Schulz kiválóan beszél, és fiatalkorában polgármestere volt egy kis településnek.

Megjegyezte: nem kérdés, hogy Martin Schulz karizmatikusabb, mint Sigmar Gabriel, kérdés azonban, az átlag szociáldemokrata szavazó hogy reagál majd arra, hogy a pártelnököt egy héten belül „eltávolították”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »