Nógrádi: küszöbön a hadsereg bevetése

Európa új módszereket keres a terror ellen: golyóálló mellény, pluszfegyver, katonaság. Így néz ki a németek legújabb terve a terrorizmus elleni védekezésben, a franciák pedig a nemzeti gárdát támasztanák föl.

Nógrádi György szerint azért kellenek az új tervek Európa-szerte, mert az eddigiek nem voltak sikeresek. Bár a terrorcselekmények több mint 90 százaléka Európán kívül történik, jellemzően puha célpontok ellen, a franciák, a belgák, a németek azonban nem tudták kivédeni a terrort, ennek megfelelően új intézkedéseket hoznak – magyarázta az M1 Ma reggel című műsorában a biztonságpolitikai szakértő.

Nógrádi György szerint a korábbi szigorítások is kevésnek bizonyultak, mivel Európának már évekkel ezelőtt lépnie kellett volna. Az eddigi egyéni merényletek még kezelhetőek voltak ugyan, de az igazi nagy kérdés jelen pillanatban a németeknél és a franciáknál a hadsereg bevetése. Emlékeztetett arra is, a hadsereget az elmúlt évtizedekben saját hazában érdemben bevetni nem kellett.

Németországban ez biztosan stratégiai kérdés, hiszen a hadsereg bevetése alárendeltté tenné a rendőrséget, mivel a két szerv kiképzése és fegyverzete is más – mondta a szakértő. Emlékeztetett arra is: 1,3–1,7 millió bevándorló érkezett Németországba az elmúlt évben, 300 ezer azonnal el is tűnt a hatóságok elől, a feldolgozásuk pedig mostanra fejeződött be.

Hírdetés

Franciaországban 10-12 százalék az érkezett migránsok aránya, és a korábbi bevándorlók között sem ment végre az integráció. Az első generáció, amely az ötvenes években érkezett, még boldog volt, hogy lakást és munkát kapott, a mostani azonban ezt már nem így látja – mondta a műsorban Nógrádi György. Mind a két oldal radikalizálódott: a francia nem bízik az országba érkezett arab migránsban, míg a bevándorlók úgy vélekednek, hogy hiába dolgoznak a társadalom nem fogadja őket be.

A biztonságpolitikai szakértő felelevenítette, hogy az EU-török megállapodás három alappillérre támaszkodott: az EU fizet Törökországnak, hogy ott tartsák a migránsokat, cserébe a törökök vízummentességet és EU-tagságot kapnak. A vízummentesség határideje már lejárt – emlékeztetett Nógrádi György -, a törökök EU-tagságának kérdése pedig megosztja Európát.

A török politikában fordulat állt be, stratégiát váltottak: kibékültek Egyiptommal, Izraellel és Oroszországgal. Hogy ennek milyen következményei lesznek a következő hetekben derül ki – mondta a szakértő. De egy biztos, az EU-török viszony sokkal feszültebb lett – tette hozzá.

Rovatok: KülföldTelepülés: MagyarországCímkék: külföld, Európa, Magyarország, hadsereg, terrorizmus, új módszerekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »