Nógrádi: Jól döntött a kormány, pillanatok alatt felhúzható a kerítés

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szükséges lépésnek nevezte a kormány döntését, hogy Pintér Sándor belügyminisztert arra utasította, tegye meg az előkészületeket a szerb–magyar határ négy méter magas kerítéssel való lezárására.

Nógrádi György az M1 csatornának logikusnak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentését. A szakértő felidézte, hogy a G7-csúcstalálkozó előtt a németek ideiglenesen lezárták Németország déli és keleti határát, ennek nyomán egy nap alatt lebukott 6600 ember, akinek nem volt semmilyen engedélye a schengeni határokon belüli tartózkodásra, és kábítószercsempészeket is fogtak – fejtette ki.

Semmi különös nincs ebben

Hasonló intézkedéseket hoznak a spanyolok, a bolgárok is – mondta Nógrádi György. Szerinte a magyar kormány szerdai bejelentésében sincs semmi különös. „A lényeg, hogy ezt meg kellett csinálni, mert a menekülés fő útvonala a tengeren Görögország, Olaszország, a szárazföldön Magyarország.” Hozzátette: az albán maffia úgy használta ki Magyarországot, „mintha otthon lenne”, átcsempészett egymillió albánt Nyugat-Európába, és a kábítószer-kereskedelem fő iránya lett a Belgrád–Budapest–Pozsony–Prága-útvonal.

A lépés szükséges volt – jegyezte meg, hozzátéve: ebben az esetben a morál és a politika ütközik, de egy kormánynak a politikát kell választania. Be lehet fogadni száz, kétszáz vagy akár ötezer embert, de milliókat lehetetlen. Ezt az emberáradatot fel kell tartóztatni – húzta alá a szakértő.

Hírdetés

Európának nem kellenek

Ausztriában egy napja bejelentették, hogy nem adnak ki több menekültengedélyt, néhány órája a bajor pénzügyminiszter azt mondta: „Európának nincs szüksége menekültekre”, hajnalban a televíziós hírek arról szóltak, hogy a menekültek miatt a görög szigeteken nem lehet nyaralni – emlékeztetett Nógrádi György.

Azt mondta: a kabinet döntése arról szól, hogy egyeztetünk Szerbiával, amelynek a belügyminisztere is bejelentette korábban, hogy hasonló intézkedést terveznek a szerb–macedón határon.

Már csak a macedón határzár kell

Nógrádi György szerint a jelenlegi technikával ez a fal a teljes szerb–magyar határszakasz 175 kilométeres hosszában „pillanatok alatt felhúzható”. Ettől kezdve a szerbek feladata lesz, hogy a macedón határt lezárva megakadályozzák a menekültek bejutását.

A magyar kormánynak az a feladata, hogy Magyarországot, a magyar embereket védje – hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »