Nógrádi: Így néz ki az új német kormánykoalíció

Az SPD a német választásokon győzelmét épp úgy történelme leggyengébb eredményével érte el, mint a CDU a második helyet, de a Zöldek győzelme sem volt átütő – mutatott rá Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Az „ampel”, avagy „közlekedési lámpa” koalícióról SPD összesen egy százalékkal verte meg a CDU-t, tehát ők adják a kancellárt és töltik be a kulcstárcákat, megkapva a belügy- és a védelmi minisztériumot – fejtette ki. A Zöldeket szintén belevették a koalícióba.

Az elemző kiemelte, hogy a fiatalok nagy része ezt a hármas koalíciót támogatja. Hozzátette: Németország 16 tartományából 14-ben a legkülönfélébb összetételű koalíciók kormányoznak, előfordul, hogy egy koalíciót alkot a politikai paletta két ellenkező szélén elhelyezkedő AfD és a Linke. A Zöldek öt tárcát kaptak, ők delegálják a külügyminisztert, aki Annalena Baerbock lesz – mondta el Nógrádi.

Hírdetés

Az elemző a koalíció harmadik pártját adó szabaddemokratákról, az FDP-ről elmondta, ez a párt már rengeteg koalíciót otthagyott és számos kormányválságot okozott. Az ő igényük a pénzügyi tárca volt, ezt Christian Lindner, az szabaddemokrata párt vezetője kapta meg.

Az új kancellárjelölt, a szociáldemokrata Olaf Scholz hatalmát legfeljebb saját pártja tudja veszélyeztetni – vélte Nógrádi.

A CDU történetében egyedülálló módon a teljes, 400 ezres tagság dönt az új elnökről, akinek nem lesz könnyű dolga: négy évig ellenzékben kell pártját vezetni – fogalmazott a kereszténydemokraták helyzetével kapcsolatban Nógrádi, aki azt is elmondta: a német egység létrejöttekor a lakosság 75 százaléka tartozott valamelyik egyházhoz, az az arány ma kevesebb mint 50 százalék.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »