Nógrádi György: szemérmetlenül hazudnak az ukrán válság érintettjei

Németország továbbra is közvetíteni szeretne a saját szövetségi rendszere és Oroszország között – Nógrádi György kül- és biztonságpolitikai szakértő szerint ez derül ki Angela Merkel német kancellár hétvégi nyilatkozatából.

Az elemző hozzátette, Merkel mondott egy-két fantasztikus mondatot. Az egyik, hogy az orosz-ukrán válságra csak politikai megoldás lehetséges. A másik fontos gondolata, hogy Európa célja a háború megakadályozása és nem a demokrácia terjesztése kell hogy legyen. Nógrádi György szerint ezek nagyon nagy bölcsességek.

Hírdetés

Az elemző felidézte, hogy a kancellár vasárnap Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Krímről is beszélt, azt hangsúlyozta, hogy diplomáciai megoldás kell, mert a félsziget Oroszországhoz csatolása az európai biztonsági rendszer megsértése.

Azzal kapcsolatban, hogy Merkel nehezményezte, továbbra sincs tűzszünet Ukrajnában, Nógrádi György azt mondta, az valóban csak papíron létezik, a valóságban soha nem volt. Az elemző szerint Ukrajnában jelenleg alacsony intenzitású konfliktus van, a mérce ma már az, hogy napi tíznél több vagy kevesebb halottja van-e az összecsapásoknak. Jelenleg az utóbbi jellemző. Közben mindkét fél a másikat vádolja és szemérmetlenül hazudik.

Nógrádi György hozzátette, ami számára érdekes, hogy a két szakadár ukrajnai terület, Donyeck és Luhanszk egyre kevésbé fogadja el Moszkva fennhatóságát, egyfajta önjáróságra törekszik. Az elemző szerint ez életveszélyes. Ezzel egy időben egyre nagyobb az ellentét az ukrán elnök, Petro Porosenko és a miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk között.

Európa is megosztott az ukrán krízis kérdésében. Az amerikaiak álláspontját, hogy a katonai megoldás felé kell menni, Nagy-Britannia, a balti és a skandináv államok, Lengyelország és részben Románia is támogatja. Több más állam azonban, így Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország a német-francia politikai kezdeményezés mellett állnak. Hozzátette: a három fő játékos, Amerika, Németország és Oroszország három különböző koncepcióval közelít a válsághoz.

(Kossuth Rádió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »