Nógrádi György: Európa most a líbiai menekültektől tart

Nógrádi György: Európa most a líbiai menekültektől tart

Az EU a megoldás érdekében együttműködne autoriter afrikai országokkal is – mondta Nógrádi György a migrációs válságról.

A biztonságpolitikai szakértő elmondta, meg kell akadályozni, hogy Olaszországba bejöjjenek a menekültek, nehogy olyan helyzetbe kerüljön, mint Görögország.

Az Unió rendezni próbálja a líbiai helyzetet

Közben egy uniós diplomata arról beszélt Brüsszelben, hogy a nyugat-balkáni útvonal egyelőre lezártnak tekinthető, ugyanakkor vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy újraindul Líbiából a Földközi-tengeren át érkező migrációs hullám.

Az újabb menekültáradat megelőzése miatt az uniónak érdeke, hogy minél hamarabb stabilizálódjon a helyzet az észak-afrikai országban.

Hírdetés

A Földközi-tengeren át érkező migrációs hullám felerősödése miatt és az ország stabilitásának biztosítása érdekében biztonsági missziót telepítene az Európai Unió Líbiába.

Egyebek mellett várhatóan erről is tárgyalnak az unió külügyi és védelmi miniszterei hétfőn és kedden Luxembourgba összehívott informális tanácsülésükön.

Az unió kész egy civil missziót felállítani a líbiai rendőrség és az igazságszolgáltatás támogatására, amely a terrorizmus elleni küzdelemben, a mediterrán térségben működő embercsempész hálózatok felszámolásában és a határrendészet területén fejtené ki tevékenységét az instabil országban.

A teljes nemzetközi közösség egységes abban, hogy Líbiában a békéhez és stabilitáshoz vezető út a békemegállapodás megvalósításán és a nemzeti egységkormányon át vezet – ezt a német külügyminiszter jelentette ki az észak-afrikai ország fővárosában, Tripoliban.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »