Nógrádi György: A tálibok azt csinálnak, amit akarnak

Nógrádi György: A tálibok azt csinálnak, amit akarnak

Nehéz megérteni a nyugati politikai elit meglepettségét az afgán kormány gyors bukását követően, hiszen a nyugati vezetők megkapták a legjobb titkosszolgálati és külügyi információkat – jelentette ki Nógrádi György egyetemi tanár az Ultrahang című rádióműsorban röviddel Kabul múlt vasárnapi kapitulációját követően. Nógrádi hozzátette, hogy ezeknek a politikusoknak az információ hetek, hónapok, évek óta a rendelkezésére állt:

A tálib vezetés az elmúlt napokban több külpolitikai sikert is magáénak tudhat, ami jelentősen megkönnyítheti hatalmi bázisuk gyors megszilárdulását. A radikálisok négy országgal már megállapodtak, köztük Kínával, Oroszországgal, az ősellenség síita Iránnal, valamint Pakisztánnal:

– fűzte hozzá Nógrádi. Ellenben a Dohában történt amerikai-tálib megállapodást egyik fél sem hajlandó betartani, sőt: mind a két fél meg is szegte. Az amerikai álláspont az volt, hogy csapataik kivonulnak Afganisztánból és az afgán hadsereg hatszoros túlerővel képes a tálibokat feltartóztatni, csakhogy az afgán hadsereg széthullott. Ez véleménye szerint egyértelműén az Egyesült Államok hibája:

  „Ezek az elképzelések, amiket az amerikaiak Dohában hirdettek és megállapodtak, azok csodálatosan szépek a papíron, de semmit nem jelentenek a valóságban.”

Hírdetés

Nógrádi György a demokratikus választásokat firtató kérdésre elmondta, hogy a tálibok azt csinálnak, amit akarnak. Európából nézve a tálib elvek a 21. században nevetségesnek tűnnek, de ők úgy érzik, hogy ezek az elvek az életet biztosítják. Ennek keretében nő nem mehet ki az utcára, csak az egész testet elfedő csadorban és férfi rokon kíséretében. Nő nem tanulhat, nő nem dolgozhat:

„Tehát visszaállítják azt a középkori modellt, aminek egy része Szaud-Arábiában is működik, csak soha nem merjük kimondani (…), amely ma egy 21. századi úgynevezett modern világban elfogadhatatlan. Azt csinálnak, amit akarnak, nekik ma a Nyugattal nem kell konzultálniuk, mert a Nyugatot katonailag megverték.”

Arra kérdésre, hogy mi az oka az afganisztáni kudarcnak, a szakértő aláhúzta:

  „Hiányzott egyrészt a meggyőzés, hiányzott egy sikeres ideológia, hiányzott az, hogy az afgán nép elfogadja azt, amit a Nyugat diktálni akar. (…) Ne felejtsük el, hogy Afganisztán egy hegyi ország. (…) A tálibok a magashegyeket uralták. Tehát aki figyeli Afganisztánt, az azt látja, hogy ezt az országot a 21. századi haditechnikával sem lehet bevenni. Tudom uralni a városokat – ezt csinálta a Nyugat. De nem tudom uralni a vidéket, nem tudom uralni a lakosságot és nem tudom uralni a hegyvidéket. Itt kezdődtek a problémák.”

Ultrahang, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »