Nógrádi: Fehér, keresztény migránstömeg lehet az új kihívás

Természetes, hogy Ukrajna vízummentességet szeretne az EU-tól. Magyarország politikája ebben a tekintetben tökéletes, hiszen szomszédos államról van szó, a célja, hogy Ukrajnában valami történjék. Nyugat-Európából azonban ez a kérdés nem így néz ki – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Európai Unió számára most az egyik fő kérdés, hogy megindul-e irányába egy több milliós gazdasági migráns tömeg, amelynek tagjai fehérek lesznek és keresztények – mondta a Ma reggelben Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az ukrán állampolgárok esetleges uniós vízummentességével kapcsolatban.

Hírdetés

Az alapdilemma, hogy mit akar az EU és mit Ukrajna. Az természetes, hogy utóbbi vízummentességet szeretne, és Magyarország politikája ebben a tekintetben tökéletes, hiszen szomszédos államról van szó. Magyarország célja, hogy Ukrajnában valami történjék, de Nyugat-Európából ez a kérdés nem így néz ki – mondta.

A kijevi parlament szerdán határozatban szólította fel az Európai Unió tagállamait, hogy még az év végéig adják meg a vízummentes beutazás lehetőségét Ukrajna állampolgárai számára. Andrij Parubij házelnök szerint Ukrajna minden feltételt teljesített, amit az unió szabott a vízummenteség megadásához. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter október 28-i kijevi látogatásakor kijelentette, Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Unió még mindig nem adott vízummentességet az ukrán állampolgároknak.

Nógrádi György arról is beszélt, hogy Ukrajna minden fontossága ellenére jóval kisebb, mint a szomszédos Oroszország. Utalt rá, kérdés, hogy az új amerikai vezetés is hasonló jelenőséget tulajdonít-e majd Ukrajnának, mint elődje. A biztonságpolitikai szakértő szerint Ukrajna rendkívül sok fegyvert kapott az Obama vezette amerikai kormányzattól, de nem hiszi, hogy a kelet-európai országhoz Donald Trump, az Egyesült Államok januárban hivatalba lépő új elnöke is így viszonyul majd.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »