Nógrádi: ennek komoly következményei lesznek

Nógrádi: ennek komoly következményei lesznek

Németország veszélyesen radikalizálódik és súlyosan leértékelődhet – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ezer nyilvántartott terrorista lehet Németországban

Most ért véget a CSU kétnapos kongresszusa, ahol az volt egyik fő téma, hogy muzulmánok jöhetnek Németországba, de a politikai iszlám nem, nem kérnek a radikalizációból  – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hans-Georg Maassen a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője bejelentette, hogy tízezer szélsőséges van, és mintegy ezer nyilvántartott terrorista. Tegnap bejelentették, hogy Németországból eddig 900 ember ment ki az IÁ mellett harcolni, és 350-400 tért vissza. Akiket most letartóztattak, azokat  hónapokon át követték. Szövetséges titkosszolgálatoktól kaptak adatokat arra, hogy mit csinálnak. Ez év tavaszán letartóztatták egy részüket, mert félő volt, hogy merényletet készítenek elő.

“Kezdj el imádkozni és Allah segíteni fog!”

Hírdetés

Átnéztem a neveket, a nyilatkozatokat, szóval számomra a legérdekesebb az volt, hogy a németek azt mondják, az első számú terrorista volt, akit most letartóztattak egy 32 éves iraki, aki 15 éve élt Németországban. Egy mondatát idézném – mondta Nógrádi György, mert azt mondta a muzulmánoknak, hogy eladnád a vallásodat pár euró per óráért? Inkább kezdj, el imádkozni és Allah segíteni fog. Az is érdekes, hogy ez az illető bejelentette, aki nem radikális, azt ki kell végezni. Tíz évvel ezelőtt Németországban alig volt radikális hitszónok, jelenleg több tucat van. Németország radikalizálódott, ennek nem lehetnek komoly következményei, lesznek – jelentett ki Nógrádi György.

A német politika rendkívül óvatos, készül a jövő évi választásokra, ezért nem mernek dolgokat kimondani úgy, ahogy ezek a valóságban vannak, egy kivétel van, a CSU – mondta a biztonságpolitikai szakértő. A szociáldemokraták közzétették néhány napja, hogy 10 éven belül 6 millió munkavállaló fog kiesni, erre a válaszuk, hogy hozzunk be embereket külföldről, de ebből óriási viták lesznek jövőre a választási kampány idején.

Németország leértékelődhet

Az első ember, akit Trump meghívott elnökként, az a brit miniszterelnök, tehát úgy gondolom, hogy különleges atlanti kapcsolatokat akar Nagy-Britanniával, ezért valószínűleg kimondva vagy kimondatlanul Németország le fog értékelődni – mondta Nógrádi György. Az USA oldaláról nézve a legfontosabb Kína, utána Oroszország, de Európa nem globális játékos Amerika szempontjából. Persze előbb vagy utóbb a Trump-csapat felfedezi Európát, és azt látni kell, hogy Trump mellett, aki elsőként kiállt, az Orbán Viktor volt a tusnádfürdői beszédében. Én azt várom, hogy a magyar-amerikai kapcsolatokban minőségi javulás lesz – mondta a biztonságpolitikai szakértő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »