Nógrádi: 24 óra alatt le lehet zárni a határokat

Nógrádi: 24 óra alatt le lehet zárni a határokat

BUDAPEST. Magyarország már két évvel ezelõtt felismerte, hogy az Európán átsöprõ migránsáradatot a határok szigorúbb védelmével lehet feltartóztatni. A sokat kritizált magyar politika most mégis követõkre talált. Egyre több uniós tagállam szigorított a migránsokkal kapcsolatos törvénykezésén. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértõ szerint Európa határait 24 órán belül lehet lezárni, ha valaki ezt a döntést meghozza.

2015 elsõ felében mintegy 78 ezer ember lépte át Magyarország határát illegálisan. A migránsok gyalog, vagy különbözõ közlekedési eszközökkel szelték át az országot. Bevándorlók tízezrei aludtak hetekig a pályaudvarokon vagy különbözõ köztereken.

Európában elsõként Orbán Viktor látta be, hogy a migránsok áradatát csupán a déli határzár megépítésével lehet megállítani.

24 óra elég lenne 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértõ szerint Európa határait 24 órán belül lehet lezárni, ha valaki ezt a döntést meghozza. De a jelenlegi uniós politika nem ilyen – tette hozzá. A szakértõ szerint a fõvonal mentén való politizálás nem sikeres.

Egyre többen belátják 

Hírdetés

A napokban Orbán Viktor miniszterelnök levélben arra kérte az Európai Bizottságot, hogy fizesse ki a 270 milliárd forintos magyar határvédelmi intézkedések felét, köztük a határkerítés költségeit.

Bár az uniós tagállamok közül még mindig sokan kritizálják a magyar határzárat, mégis egyre több helyen lehet hasonlókkal találkozni, még ha azokat nem is határzárnak nevezik.

Az integrációt erõltetik, de nem mûködik  

Nógrádi György a hirado.hu-nak úgy nyilatkozott, az Európai Unió 28 tagállama abban egyetért, hogy a lakosság nem akar több migránst befogadni. Az EU vezetõi azonban továbbra is az integrációt erõltetik, holott ez, az elmúlt évek tapasztalatai alapján, nem volt sikeres.

Megjegyezte, hogy minden tagállamban született arra vonatkozó döntés, hogy megszigorítsák a migránsokkal kapcsolatos törvénykezést. A biztonságpolitikai szakértõ szerint Belgiumban is az elsõ terrortámadást követõen „jött a rendcsinálás”.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »