Nő a feszültség: egyre közelebb ér az amerikai határhoz az erőszakos migránskaraván

Nő a feszültség: egyre közelebb ér az amerikai határhoz az erőszakos migránskaraván

Minél közelebb ér az amerikai határhoz a Mexikóban haladó többezres migránskaraván, annál nagyobb a feszültség az Egyesült Államok határán. Többen attól tartanak, felfegyverzett milíciák jelennek majd meg a térségben.

Donald Trump elnök időközben több ezer katonát vezényelt a határhoz, és közölte, hogy az illegális migránsok nem léphetnek be az USA területére. Mexikóban egyébként újabb migránskaravánok szerveződnek. Az Európát érintő 2015-ös migránsválság és a mostani helyzet között sokan párhuzamot látnak, és Soros Györgyöt sejtik a háttérben.

Egyre nagyobb a feszültség az Egyesült Államok és Mexikó határán, mivel egyre közelebb ér az országhoz a Hondurasból indult migránskaraván. A Fox News összeállítása szerint Texasban arra figyelmeztették a földtulajdonosokat, hogy
a karaván érkezésével párhuzamosan egyre több felfegyverzett helyi jelenhet meg,
akik meg akarják akadályozni az illegális migránsok USA-ba jutását. Sokan attól tartanak, hogy a felfegyverzett civilek megjelenése a térségben csak tovább növelné a feszültséget.

Shannon McGauley, az egyik civil milícia vezetője arról beszélt, hogy a tagjaik három különböző ponton gyűltek össze a határon, és a következő napokban további érkezőkre számítanak. Az Egyesült Államokban bevett gyakorlat, hogy a határ mentén civilek figyelik az illegális migránsok belépését, majd pedig, amikor felfedeznek valakit, akkor értesítik a határőrséget, akik őrizetbe veszik az illetőt. A határ menti térségekben többen aggodalmukat fejezték ki a milíciák érkezése miatt.

Hírdetés

Időközben kiderült, hogy egy második migranskaraván is tart az Egyesült Államok felé. Az 1500-2000 fősre becsült csoport kedden kelt útra a guatemalai-mexikói határon fekvő Ciudad Hidalgóból a 30 kilométerre fekvő Tapachula település irányába a dél-mexikói Chiapasban.

Donald Trump amerikai elnök fenyegetésként értékelte a Mexikó felől közeledő migránskaravánokat, s ezért
úgy döntött, hogy több mint 5200 katonát küld a határra.

Trump emellett a Fox News televíziós csatornának adott interjúban arról beszélt, hogy „sátorvárosok” létesítését tervezi, ahol azokat a közép-amerikai migránsokat helyeznék el, akik menedékkérelmet nyújtanak be az Egyesült Államokban, és ahol kérelmük elbírálásáig tartózkodhatnak. Az amerikai elnök emlékeztetett arra, hogy a közép-amerikaiak által benyújtott menedékkérelem legtöbbjét – közel 80 százalékát – elutasítják az Egyesült Államokban.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »