Nix ugribugri: nincs nyitás, nincs lazítás – szivárogtatta ki a kormány

Nix ugribugri: nincs nyitás, nincs lazítás – szivárogtatta ki a kormány

Nincs szigorítás, és addig nem lesz nyitás sem, amíg nem javulnak a számok. “Nincs ugrabugrálás” – mondta egy kormányzati forrás a kormányülés után az atv.hu-nak arra, milyen járványügyi szabályok lehetnek március 22-e után. Arról egyelőre a járványügyi szakemberek közt is vita van, hogy már a platón vagyunk-e – fogalmazott a forrás.

A járványügyi adatokat, a négy legfontosabb számot nézik: a napi új fertőzések számát, a kórházban lévő koronavírusos betegekét, a lélegeztetőgépre kerülteket és az elhunytakat. Amíg ezek a számok tendenciaszerű javulást nem mutatnak, addig nincs nyitás, nincs lazítás – mondta a mai kormányülés után egy kormányzati forrás.

Hírdetés

Megfogalmazása szerint arról még vita van a járványügyi szakemberek között is, hogy “már a platón vagyunk-e”. Ennek a meghatározása, mint mondta, nem a politika dolga, az ebből következő döntéseket hozza meg a kormány.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e szigorítás, hiszen a járványügyi mutatók magasak, a forrás visszatért arra, hogy a számokat kell nézni, figyelni a járvány elleni védekezés, a korlátozások hatását, “de nem lehet ugrabugrálni” – fogalmazott. Az osztrák és más európai példák azt mutatják, hogy “ahol egy lépést tettek előre, egyet hátra” – szigorítottak, lazítottak – nem sikerült megfékezniük a járványt. “Olyan korlátozásoknak van értelme, amiket az emberek ismernek és amik legfőképp betarthatóak” – jelentette ki.

A kormány részéről azt már közölték, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályt, azokat a krónikus betegeket és a 60 év fölöttieket a tervek szerint húsvétig beoltják, ha regisztráltak. Annak kapcsán, hogy a nemzeti konzultáció lezárult március 15-én, a forrás azt mondta, az az újraindításáról szól, “és most még nem lehet nyitásról beszélni, a lazítás jelenleg nem aktuális”.

Azt Gulyás Gergely szerda kora este cáfolta és álhírnek nevezte, hogy a kormány az ország egyes területeire vonatkozó korlátozásokra, illetve lezárásokra készül. “Az állítás minden valóságalapot nélkülöz” – írta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Facebook-oldalán.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »