"Nincs víz, áram és élelem, még a WC-k sem működnek" – Ausztrália továbbra sem pátyolgatja a betolakodókat

Ausztrália nem hajlandó befogadni a tengeren át, illegális úton érkező migránsokat, és Pápua Új-Guineával, illetve Nauruval kötött egy – a migránssimogatók által gyakran bírált – egyezményt elszállásolásukról a menedékkérelmük elbírálása idejére. A migránsok többsége Iránból, Afganisztánból, Srí Lankáról, Pakisztánból és Bangladesből érkezik Ausztráliába.

A pápua új-guineai legfelsőbb bíróság 2016 áprilisában hozott döntése értelmében a tábort, ahol jelenleg hatszázan tartózkodnak még, október végéig kellett volna bezárni. A helyi hatóságok, amelyeknek át kellene venniük a tábor ellenőrzését, fel is szólították a bevándorlókat, hogy a szomszédos Lorengau település három másik ideiglenes táborába költözzenek át. A "menekültek" azonban barikádokat emeltek, mert attól tartanak, hogy a helyiek keltette ellenséges légkörben nem érezhetik magukat biztonságban.

Hírdetés

A múlt héten a Human Right Watch nemzetközi migránsvédő szervezet arról számolt be, hogy a tábor bezárásának közeledtével egyes "menekülteket" megkéseltek, megvertek és kiraboltak. A manusi hatóságok már nem látják el a táborlakókat élelmiszerrel, az áramot is kikapcsolták, a vizet pedig elzárták. A táborlakók ügyvédei utolsó pillanatban kérvényezték a legfelsőbb bíróság végzése végrehajtásának felfüggesztését, és az alapvető szolgáltatások fenntartását. Behrouz Boochani, az egyik betolakodó a Twitterre feltett üzenetében azt írta, az álmatlanul eltöltött éjszaka után mindenki fél. “Nincs víz, áram és élelem. Még a WC-k sem működnek. Mindenki ideges, támadástól tartunk”.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter a Sky News tévécsatornának nyilatkozva arra szólította fel a migránsokat, hogy távozzanak, nincs semmi értelme maradni.

(MTI korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »