Nincs viperamarás elleni szérum Kovásznán

Nincs viperamarás elleni szérum Kovásznán

Amint hétfői lapszámunkban beszámoltunk róla, múlt vasárnap a csendőrség két viperát fogott be Kovásznán a tündérvölgyi kempingek környékén. A viperák jelenlétéről egy turista értesítette a hatóságokat a 112-es segélyhívó számon. A csendőrök rövid időn belül a helyszínre érkeztek, a két viperát befogták, majd természetes környezetükben, növényzettel borított területen, olyan helyen, ahol nem jelentenek veszélyt az emberekre, szabadon engedték.

Kovásznán elméletileg bárhol előfordulhatnak kígyók, de az utóbbi években viperákat leginkább a Tündérvölgyben, a Lőrincz Zsigmond Sípálya környékén, a Horgász híd és Hankó közötti terelőút mentén, a Dr. Benedek Géza Szívkórház udvarán – itt viperaveszélyre figyelmeztető táblákat is kitettek –, a Kopac-hegyen, a Miske-várnál, a Siklóval szemben található kőbányánál és a Kovásznát Kommandóval összekötő községi út mentén lehetett látni.

A vidékünkön élő keresztes vipera (Vipera Berus) általában szürke színű, hátán széles, fekete cikcakkos csíkkal, fején pedig V betű látható, de természetjárók találkoztak fekete viperával is. A Tündérvölgyben befogott hüllőket közelről látta Dávid József, aki elmondta: „Én kígyókedvelő vagyok, nagyon sok viperával találkoztam, s meg is fogom, amit azért senkinek nem ajánlok. Vasárnap ott voltam a helyszínen, s elmondhatom, hogy a nőstény vipera hatalmas volt: kb. 60–70 cm, ami ebből a fajból már rekordméretűnek számít.”

A meleg időjárásban a viperák – de általában minden kígyófajta – a napsütéses helyeket kedvelik, ugyanis a napsugarak hatása elősegíti a bőrük vedlését, ez a folyamat stresszes a kígyó számára, ilyenkor agresszívebbek, és megtámadhatják azokat, akik a közelükbe kerülnek, ezért nem árt óvatosnak lenni a napsütötte erdei tisztásokon, amikor kirándulunk vagy gombászni megyünk.

Bár Kovásznán ritkán fordult elő viperamarás, a fürdőváros kirándulóhelyein, különösen a Tündérvölgyben ezek a hüllők nem csak a helybeliekre, hanem a szállodák és a szívkórház bete­geire is veszélyt jelenthetnek.

Hírdetés

A Kovászna Megyei Hegyimentő Szolgálat vezetője, Leonid Moscviciov azt javasolja azoknak, akik túrázni vagy gombát szedni mennek az erdőbe, hogy válasszanak megfelelő lábbelit (csizmát vagy bakancsot) és hosszú nadrágot, különösen, ha olyan területen járnak, ahol viperák fordulhatnak elő. Ha pedig találkoznak velük, ne közelítsék meg, tartsák a távolságot, ne próbálják tárgyakkal, ágakkal megérinteni, ne provokálják. Amúgy a vipera félénk állat, mondta, menekül az emberek elől.

 

A marások több mint 90 százaléka akkor történik, amikor az ember megpróbálja megfogni, vagy véletlenül rálép a magasra nőtt fű között rejtőzködő állatra, ahol nehezen lehet meglátni.

 

A viperamarás életveszélyes, gyors és szakszerű orvosi beavatkozást igényel, ezért azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot – mondta a hegyimentők vezetője. Hozzátette: az elsősegélynyújtás első lépése a beteg megnyugtatása, ugyanis az izgatottságtól felgyorsul a pulzusszám, felgyorsul a keringés, és a méreg gyorsabban hatol be a keringési rendszerbe, majd rugalmas kötést kell helyezni a harapás helyére, de az ne legyen túlságosan szoros. Ez lelassítja a méreg terjedését a test többi részébe. Ugyanakkor a gyors, hirtelen mozdulatokat is kell kerülni, mert az is felgyorsítja a vérkeringést.

A Dr. Benedek Géza Szívkórház orvos igazgatója, dr. Rápolti Emese érdeklődésünkre elmondta, hogy jelenleg sem a szívkorházban, sem az alárendeltségébe tartozó városi kórházban nem rendelkeznek viperaméreg elleni szérummal, de rendeltek, a napokban meg kell érkeznie. Az orvosi protokoll szerint a marást követő első két órában az antiviperin szérumot be kell adni a betegnek, mondta az orvosnő, és hozzátette, hogy a szívkórházban csak ügyeleti szoba van, de ha ilyen eset előfordul, a kígyó által megmart beteget első fázisban a városi kórház sürgősségén látják el, majd innen a megyei kórházba kell szállítani, mivel a viperaméreg esetében intenzív orvosi kezelésre van szükség.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »