Nincs vétójog! Bugár automatikusan taggá válik, Gyimesi ha akar, azzá válhat – Íme a szerződés.

Nincs vétójog! Bugár automatikusan taggá válik, Gyimesi ha akar, azzá válhat – Íme a szerződés.

Így válik eggyé az MKP, a Most-Híd és a Szövetség

A Körkép.sk megszerezte az alakuló Aliancia-Szövetség három elődpártjának elnökei által hamarosan aláírandó szerződést.

Az aláírást követően, október 2-án Komáromban alapító kongresszust tartanak, melyen megválasztják a közös párt vezetését. Hogy ki milyen pozícióba kerül és ki ülhet majd a 19 fős országos elnökségben, arról a felvidéki magyar sajtóban szintén elsőként írtunk.

4 oldalon 7 fejezet

A Forró Krisztián (MKP), Solymos László (Most-Híd) és Mózes Szabolcs (Összefogás) által aláírt szerződés 7 fejezetben tárgyalja a pártfúzió részleteit.

Az első részben kifejtik, hogy a három párt megszűnését a hatályos törvényeknek megfelelően azok legmagasabb politikai szerve hagyta jóvá.

A második fejezet a szerződés tárgyát taglalja. Ebben kifejtik, hogy a három párt egyesül, mégpedig átmenetileg az Összefogás pártba. Az Aliancia-Szövetség ugyanis egyelőre még nem létezik, annak bejegyzése a belügyminisztériumban várat magára.

Mi lesz a vagyonnal?

Ez a rész szól arról is, hogy az egyesüléssel a közös pártra száll át az elődpártok minden vagyona, kinnlevősége, ingó- és ingatlan vagyona, tartozása, valamint az elődpártok jogai és kötelezettségei is. Ráadásul minden további ilyen jellegű kérdés is, függetlenül attól, hogy azt érinti-e a pártfúzióról szóló szerződés vagy sem.

A három párt saját vagyoni helyzetéről leltárt készít, ennek listája a szerződés mellékletét képezi majd.

Hírdetés

Ebből az is következik, hogy várhatóan az MKP székháza lesz majd az Aliancia-Szövetség közös székháza is. Bugárék, illetve Solymosék tehát visszatérnek oda, ahonnan a felvidéki magyar politikai egység szétverése után távoztak.

Párttagság

Fontos kérdés a párttagság, azaz, hogy például Bugár Béla, Jakab Elemér, Bastrnák Tibor, Érsek Árpád, de akár az MKP vagy az Összefogás eddigi tagjai automatikusan tagokká válnak-e az Aliancia-Szövetségben.

Nos, a szerződés 4. Fejezetének 2. Pontja kimondja, hogy az elődpártok tagjai automatikusan az utódpárt teljes jogú tagjaivá válnak. Egyúttal kijelentik azt is, hogy a régi tagok semmilyen előnyt nem élveznek majd az új, tehát csak az Aliancia-Szövetségbe belépő majdani tagokkal szemben.

A három párt megegyezet abban is, hogy listázzák azon személyeket, akik a minimálbér kétszeresét meghaladó összeget ajándékoztak az elődpártoknak. A minimálbér összege 2021-ben 623 euró.

5. fejezet – Szerződéses viszonyok és egyéb jogok

A három párt megegyezett abban is, hogy saját alkalmazottait is átmenti az új pártba. Azaz, akik az egyes központi irodákban dolgoztak, vagy külsősként szerződéses viszonyban álltak eddig az MKP-val, a Most-Híddal vagy az Összefogással, azok mind folytatják, immár az Alianciában.

Nincs vétójog

A szerződésben nem szerepel kitétel arról, hogy bármelyik elődpárt blokkolhatná a másik két platformot abban, hogy új párttagokat vegyenek fel. Ezek részleteiről azonban a közös Alapszabály, illetve Szervezési és Működési Szabályzat rendelkezik.

A szerződés hat példányban kerül aláírásra, és annak tartalma az aláírás dátumával válik kötelező érvényűvé.

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »