Nincs vége a terrorizmusnak az Iszlám Állam felszámolásával

Nincs vége a terrorizmusnak az Iszlám Állam felszámolásával

Halálos áldozata is van annak a merényletnek, amelyet kedden egy ismeretlen férfi követett el Sydney üzleti negyedében. Sajtóbeszámolók szerint a férfi „Allah akbar-t” kiáltott, amikor elfogták a rendőrök. Az akciót még nem vállalta magára az Iszlám Állam, de az elmúlt hetekben több olyan eset is volt, amelyet a terrorszervezetnek tulajdonítottak.

(Fotó: MTI/EPA/MURTAJA LATEEF)

Illusztráció: MTI/EPA/MURTAJA LATEEF

Alig pár hónapja annak, hogy a nyugati országok diadalittas jelentésekben arról számoltak be, hogy legyőzték és felszámolták a terrorszervezetet, ám a kijelentések úgy tűnik, elhamarkodottak voltak.

Az Iszlám Állam ugyanis továbbra is működik

Az ENSZ pedig arról is beszámolt, hogy feltehetően 300 millió dolláros vagyon is maradt a szervezetnél.

Sajtóhírek szerint az Iszlám Állam Szíria egyes részein már újra feléledt, de aggodalomra adnak okot azok az információk is, hogy a terrorszervezet harcosai visszatérnek Európába, így továbbra is fennáll a terrorveszély a kontinensen.

Két különböző entitás

Hírdetés

Amikor az Iszlám Állam terrorszervezetről beszélünk, akkor gyakorlatilag két különböző entitásról van szó – jelentette ki Szalai Máté, a Külgazdasági és Külügyi Intézet kutatója a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Az egyik a Szíriában és Irakban megtalálható helyi hálózat, amelynek 2014-ben jelentős területeket sikerült elfoglalnia, de ma már ezeket szinte mind elvesztette.

A másik része pedig az a globális hálózat, amelynek tagszervezetei és tagjai a világ összes pontján megtalálhatók. Mint mondta, a két hálózat összefüggését vizsgálják, ugyanakkor a tapasztalatok alapján elmondható, hogy egy decentralizációs folyamat zajlik, tehát

nincs szükség arra, hogy a hálózatot központilag bárki is irányítsa.
Szerinte ugyanis minél centralizáltabb lenne a terrorszervezet, annál könnyebb lenne a szervezet folyamatait, pénzmozgását és kommunikációját nyomon követni. Hozzátette, a globális szinten elkövetett merényletek is jóval egyszerűbbek, amelyeket talán nehezebb lenne kivitelezni, ha együtt kellene működniük a tagoknak.

Nincs vége a terrorizmusnak

Az Iszlám Állam felszámolása gyakorlatilag csak a normális állapot helyreállítását jelenti, de ezzel nincs vége a terrorizmusnak – fogalmazott Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. Véleménye szerint nem is sikerül felszámolni még hosszú évtizedeken át sem. A terrorveszély továbbra is magas szintű Európában, ugyanakkor azt nem tudni, hogy milyen mértékben nőtt, mert még a titkosszolgálatoknak sincs erről információja.

Szalai Máté arról is beszélt, hogy Kelet-Szíriában már látható jelei vannak annak, hogy az Iszlám Állam újra szerveződik. Becslések szerint körülbelül 18 ezer tagja lehet a terrorszervezetnek Szíriában és Irakban együttvéve. Megjegyezte, ez meglehetősen kevés a korábbi, akár százezer taghoz képest.

Egyelőre nem akarnak területeket foglalni

Úgy véli, a stratégiájuk része lehet, hogy egyelőre nem akarnak területeket elfoglalni, hiszen így sokkal nehezebb kiszűrni, hogy mire is készülhetnek. Azok a területek, ahol jelenleg elhelyezkednek, a Szíriai Demokratikus Erők irányítása alá tartoznak, amely egy kurd többségű milícia.

Az Iszlám Állam kommunikációjában igyekszik a kurdokat megszállóknak nevezni azokon a területeken, amelyek nem kurd többségűek. Szalai Máté megemlítette az al-Haul menekülttábort is, ahol körülbelül 60–70 ezer ember található, és az Iszlám Államnak itt komoly befolyása van. Hozzátette, a menekülttábor lakói többségükben fiatalkorúak.

Gyarmati István arra is felhívta a figyelmet, ha az amerikai különleges erők végleg kivonulnak Szíriából, akkor felvetődik a kérdés, hogy mennyire lesz hatékony az ottani védelem. Annyi azonban bizonyos, hogy az Egyesült Államoknak egyre kevésbé szimpatikus, hogy saját embereinek életét kell mindennap kockáztatnia olyan konfliktusokban, amelyek egyre kevésbé megnyerhetők.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »