Nincs többsége Farkas Flórián Lungo Dromjának az ORÖ-ben

Nem szerzett többséget a Lungo Drom az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ): a 47 tagú testületben 20 mandátumot szerzett, öt évvel ezelőtt 29 mandátuma volt.

A nemzetiségi választópolgárok vasárnap egyszerre választották meg települési, területi (megyei) és országos önkormányzataikat. A Nemzeti Választási Iroda hétfői adatai szerint az eredmények feldolgozottsága 98,13 százalék.

Az adatokból kitűnik: a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség listája 20, a Fiatal Romák Országos Szövetsége listája 18, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. megyei szervezete 5, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete – Központi Szervezet listája 4 mandátumot szerzett. Ez azt jelenti, a Lungo Drom elveszítette többségét az országos önkormányzatban. Öt évvel ezelőtt a Lungo Dromnak 29, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Roma Összefogás Pártnak 6, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. megyei szervezetének 6, a Roma Polgári Tömörülésnek szintén 6 mandátuma volt – közölte az MTI.

"Vereséggel felérő győzelem"

Hírdetés

A Firosz, az RPM és a Phralipe megállapodást írt alá arról, hogy nem lép szövetségre a Lungo Drommal. Így ahhoz, hogy a Lungo Drom választási listáját vezető Farkas Flóriánt az ORÖ elnökévé válasszák, jelen állás szerint nincs meg a többség. Egyelőre Farkas Flórián szándékai sem világosak: a Fidesz parlamenti képviselőjének, ha nem változnak a jogszabályok, dönteni kell az Országgyűlés és az ORÖ között – írja a Népszava.

Az erőviszonyok alapján valószínűleg a Firosz adhatja majd az ORÖ elnökét. Farkas Lászlót, a Firosz vezetőjét ugyanakkor most vasárnap megválasztották Tiszabura polgármesterének. A lapnak elmondta, amennyiben ő kerül az ORÖ élére, akkor társadalmi megbízásként tölti majd be a polgármesteri tisztséget – így nincs szó összeférhetetlenségről. A Firosz részéről Agócs Jánosnak is vannak elnöki ambíciói (ő vállalkozóként anyagilag támogatta a szervezet kampányát).

Az elnöki tisztségről a Firosz napokon belül megkezdi a tárgyalásokat a másik két szervezet, az RPM és a Phralipe képviselőivel – közölte Farkas László.

A Népszava felvetette a lehetőséget, hogy többsége megteremtése érdekében a Lungo Drom megpróbálhat átcsábítani magához négy képviselőt. Farkas László biztos abban, hogy kísérletet tesznek rá. Arra a kérdésre, hogy sikerülhet-e, közölte: „na, ezt nem tudom”. Elmondása szerint mindenkinek egyéni lelkiismerete és felelőssége van, de – tette hozzá – „láttunk már karón varjút. Minden elképzelhető, és mindennek az ellenkezője is”.

Farkas László ezzel együtt bízik abban, hogy a három szervezet képviselői között nem lesz olyan, aki hajlandó lepaktálni a Lungo Drommal.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »