Nincs szőnyeg alá söpörve a svájci farkas ügye – megszólalt a kormánybiztos

Nincs szőnyeg alá söpörve a svájci farkas ügye – megszólalt a kormánybiztos

Ovádi Péter kormánybiztos szerint nem lehet megbélyegezni a vadásztársadalmat egy ember cselekménye miatt, de várják a panaszokat, észrevételeket, tapasztalatokat az állatkínzásos esetekkel kapcsolatban. A svájci farkas kivégzése viszont nem volt állatkínzás szerinte.

Túl sok pénz „ragad bent” a fel nem ajánlott adó-egyszázalékokból – jelenleg a pénz fele látszik veszni -, ezért a Közös Ügyünk az Állatvédelem alapítvány Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztossal karöltve kampányt indít a felajánlás hajrájában, de a kampány farvízén a Magyar Nemzet a lelőtt svájci farkas ügyéről is kérdezte Ovádi Pétert.

„Megteszünk mindent azért, hogy minél több gyermeket vonjunk be a programjainkba, emellett a felnőtt generációt is oktatjuk. Októberben, az állatok világnapjától egy állatvédelmi tematikus hétre készülünk, jelenleg az előkészítési feladatoknál járunk” – mondta.

Az oktatáson és a figyelemfelhíváson kívül az állatkínzás esetszámának visszaszorítása is a állatvédelmi kormánybiztos feladata, ennek kapcsán úgy látja, a svájci farkas kilövése ugyan nem esik az állatkínzás kategóriájába, de nem marad következmények nélkül. Ovádi Péter szerint az országimázsra rettentően romboló hatással van egy ilyen cselekmény, de aláhúzta:

attól, hogy egy ilyen cselekményt egy személy elkövetett, nem szabad a teljes vadásztársadalmat megbélyegezni.

„A Vadászkamara mintegy hetvenezer taggal rendelkezik, minden közösségben vannak olyan emberek, akik nem szabálykövetőek. Nagyon örülök annak, hogy a Vadászkamara azonnal elítélte a cselekményt, és következményként kizárást helyezett kilátásba. A nyomozó hatóságok azonnal megkezdték a munkát, a Nemzeti Nyomozó Irodaházkutatást rendelt el. Jelenleg a törvény úgy rendelkezik, hogy a farkast kilövő vadász nem állatkínzást, hanem természetkárosítást követett el.”

Ez a bűncselekmény akár három év szabadságvesztéssel is büntethető, ha minősített eset, akár öt év szabadságvesztéssel is sújtható.

A közösségi oldalakon látható állatkínzásos videókat is kommentálta általánosságban, amelyeken kutyákat engednek rá nyulakra, rókákra.

„Nem mindegy, hogy hogyan történik meg ez a cselekmény, emiatt is szeretnék a Vadászkamarával egyeztetni. A szomorú esetek ellenére annak örülök, hogy ezek az esetek napvilágot látnak, nincsenek a szőnyeg alá söpörve.”

Ha valaki közvetlen állatkínzást tapasztal, akkor a rendőrséget kell értesíteni, de az [email protected] e-mail-címen továbbra is várják az állatvédelemmel kapcsolatos kérdéseket és javaslatokat.

Nyitókép: Getty Images/ Jim Cumming

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »