Nincs paktum, nincs pardon! Vona lemondásra szólította fel Rubovszky Györgyöt

Nincs paktum, nincs pardon! Vona lemondásra szólította fel Rubovszky Györgyöt

Mint arról beszámoltunk az Országgyűlési Igazságügyi bizottságának hétfői ülésére a Jobbik benyújtotta a betelepítést tiltó Alaptörvény-módosítást, a kormánypárti képviselők azonban – Rubovszky György bizottsági elnökkel az élen –  a hétfői munkanap „sürgető teendőire” hivatkoztak, és nem engedték napirendre venni az ellenzéki javaslatot.

Rubovszky az ülés előtt egy képviselőtársával beszélgetett négyszemközt, a HírTV kamerája azonban mindent felvett, ezért csúnyán lebuktak mindketten. A KDNP politikusa ugyanis titokban arról beszélt, hogy a jobbikos kezdeményezést kizárólag pártpolitikai érdekek mentén utasítja el. Úgy fogalmazott, hogy „(…) ha beteszik az alkotmányba, akkor okafogyott a népszavazás. Akkor mi a francért szavazzuk meg a népszavazást?”

Jó a kérdés

Vona Gábor is azt kérdezte, hogy miért kell mintegy 5 milliárdot elkölteni a népszavazásra, egy gyors, hatékony alkotmánymódosítás helyett?

Hírdetés

Rubovszky azonban azt is hozzátette: „azért ne vegyük napirendre, mert ha elutasítom a tárgysorozatba vételt, nem lehet vitatkozni a plenárison, és inkább húzom el az időt, akár még házszabálysértés árán is”. A KDNP politikusa nyíltan azonban nem mert színt vallani, a bizottsági ülésen már másképpen beszélt, azt mondta, hogy „igyekszik” betartani a törvényes határidőt.

Nincs paktum

Nincs paktum Vona Gábor újságírói kérdésre kifejtette azt is, hogy nem létezik semmiféle paktum a Jobbik és a Fidesz-KDNP között. Nem érti, hogy Rubovszky miért utalt erre. A KDNP politikusa ugyanis azt mondta, hogy a Jobbik azért szavazza majd meg a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvénymódosítást, hogy a Fidesz cserébe elfogadja a Jobbik kvótaellenes alkotmánykiegészítését. Vona elképzelhetőnek tartja, hogy ez a kormánypártiak számára természetes a paktumvilág, de a Jobbiktól ez természetesen idegen. Vona szerint az ország biztonságát kérdésekben helyzetben főleg nincsen helye paktumoknak. A szakmailag jó törvényeket megszavazza a pártja, a rosszakat nem. A pártelnök elmondta, hogy az állítólagos paktumot nem csak ő, hanem Mirkóczki Ádám szakpolitikus is határozattan cáfolja.

Vona mai parlamenti sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy Rubovszky György alkalmatlan lett a tisztségére, le kell mondania. A Jobbik pártelnöke azt is tudni akarta, hogy ki adott utasítást a KDNP-s politikusnak? Hiszen, mint mondta: a kereszténydemokratáknak eddig önállóan egyetlen jelentős, saját kezdeményest sem sikerült keresztülvinniük. Vona felvetette, hogy esetleg Orbán Viktor személyesen adhatott utasítást a KDNP-s országgyűlési képviselőnek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »