Nincs már kamata a kincstárjegynek

Csak nullaszázalékos hozamú ajánlatokat fogadott el tegnap az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a három hónapos diszkontkincstárjegy- (dkj) aukción. Az ÁKK 15 milliárd forintnyit hirdetett meg a dkj-ból, ezekre 21 ajánlat érkezett összesen 28,5 milliárd forint értékben az elsődleges forgalmazóktól. Az ÁKK azonban csupán a tervezett mennyiséget fogadta el, ez összesen 13 ajánlatot jelent, amelyeknél a kamat kivétel nélkül nulla százalék volt. Korábban is volt már, hogy nullaszázalékos átlagkamat alakult ki a három hónapos dkj aukcióján, sőt arra is volt már példa, hogy negatív lett a hozam.

A nullaszázalékos hozam egyébként kerekítés eredménye, a tegnapi aukción az átlagárfolyam, amelyen elvitték a kincstárjegyeket, 99,9993 és 100,0002 százalék között volt. A 100 százalék fölötti árfolyam azt jelenti, hogy a forgalmazó a névértéknél (ez a dkj-nál 10 ezer forint) többet fizetett az állampapírért. Az elmúlt hetekben az aukciókon egyre gyakrabban fordul elő 100 százalékos vagy afölötti árfolyam, először július 11-én adott el így állampapírt az államadósság-kezelő. A legmagasabb, 100,0015 százalékos árfolyam augusztus 1-jén volt.

Hírdetés

Az ÁKK szerint az, hogy tegnap gyakorlatilag csak nullaszázalékos hozamú ajánlatokat lehetett elfogadni, üzenetértékkel bír: minél kisebb hozamszinten hajlandók ugyanis az intézményi befektetők megvásárolni az állampapírt, annál kedvezőbb az állam megítélése. A hozamot valószínűleg a szűkös kínálat is alacsonyan tartja, dkj-ból az idén az adósságkezelő szinte egész évben 1000 milliárd forint alatti mennyiséget tartott csak a piacon. Tavaly és tavalyelőtt csak december végén csökkent 1000 milliárd alá az állomány átmenetileg, aminek vélhetően az volt a célja, hogy az államadósság az év utolsó napján alacsonyabb legyen.

A nulla körüli kamatszint mindenesetre áttereli a befektetéseket a hosszabb futamidőkre. Az utóbbi időben a nagybani piacon a legnagyobb kereslet az ötéves papír iránt volt, amelynek kamata az aukciókon 2 százalék alatt van, a hosszabb futamidő pedig nagyobb biztonságot jelent az adósságkezelésben – közölte az ÁKK.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »