Nincs klímavészhelyzet

Nincs klímavészhelyzet

Clintel.org: Nincs klímavészhelyzet. Nincs tehát ok pánikra és ijesztgetésre. Erőteljesen ellenezzük a „2050-ig nettó nulla CO2” stratégiát, mert káros és irreális. A csökkentés (mitigáció) helyett az alkalmazkodás (adaptáció) részesítendő előnyben; az adaptáció az okoktól függetlenül mindenkor működőképes.

Aklímatudománynak kevésbé átpolitizáltnak, a klímapolitikának tudományosabbnak kellene lenni. A kutatóknak őszintén fel kellene tárni a globális felmelegedésre vonatkozó előrejelzések bizonytalanságait és túlzásait, a politikusoknak pedig racionálisan kellene számba venni intézkedéseik valós költségeit és remélt előnyeit.

Természetes és emberi tényezők is okoznak melegedést

A geológia feltárta, hogy a Föld éghajlata bolygónk létezése óta állandó változásban van: természetes eredetű hideg és meleg fázisok váltogatják egymást. Az ún. kis jégkorszaknak 1850 körül lett vége. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy most felmelegedési fázisban vagyunk.

A felmelegedés lassúbb az előre jelzettnél

A globális felmelegedés mértéke jelentősen kisebb annál, mint amilyennek az IPCC – modellezett antropogén hatótényezők alapján – jelzi. A modell és a valóság közötti eltérés azt jelenti, hogy távol vagyunk a klímaváltozás megértésétől.

A klímapolitika téves modellekből indul ki

A klímamodelleknek számos hiányossága van, és politikai eszközként való alkalmazásuk távolról sem elfogadható. Nem csupán eltúlozzák az üvegházhatású gázok hatását, hanem figyelmen kívül hagyják a légköri CO2-koncentráció növekedésének előnyeit.

Hírdetés

A CO2 a növények tápanyaga, minden földi élet alapja

A CO2 nem káros anyag. Alapvető jelentőségű minden földi élet számára. A több CO2 kedvez a természetnek, mert zöldíti a Földet. A légköri CO2-többlet elősegíti a globális növényi biomassza tömegének növekedését. Előnyös a mezőgazdaság számára is, mert világszerte nagyobb terméshozamokat eredményez.

A globális felmelegedés nincs hatással a természeti katasztrófákra

Nincs statisztikailag alátámasztva, hogy a globális felmelegedés erősebb vagy gyakoribb hurrikánokat, árvizeket, aszályokat és hasonló természeti katasztrófákat okozna. Ugyanakkor a CO2-kibocsátáscsökkentésre irányuló intézkedések egyszerre költségesek és károsak.

A politikának figyelembe kell vennie a tudomány és a gazdaság realitásait

Nincs klímavészhelyzet. Nincs tehát ok pánikra és ijesztgetésre. Erőteljesen ellenezzük a „2050-ig nettó nulla CO2” stratégiát, mert káros és irreális. A csökkentés (mitigáció) helyett az alkalmazkodás (adaptáció) részesítendő előnyben; az adaptáció az okoktól függetlenül mindenkor működőképes.

1. Héjjas István PhD, Retired R&D Electrical Engineering

2. Király József, Chemical Engineer and one of the Authors of the Hungarian site www. klimarealista.hu

3. Szarka László, Geophysicist, O.M., Hungary
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »