„Nincs igazság, nincs béke” – Az amerikai püspökök levele a Kongresszus tagjainak

Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának (USCCB) három tagja június 24-i keltezéssel levelet küldött az amerikai Kongresszus tagjainak, annak kapcsán, hogy George Floyd, illetve rendőrök által meggyilkolt más afroamerikaiak ügye miatt társadalmi vita indult a faji megkülönböztetésről, valamint az amerikai rendőrség reformjáról.

A levelet Paul S. Coakley oklahomai érsek, a USCCB társadalmi igazságossággal és emberi fejlődéssel foglalkozó bizottságának elnöke; Mario E. Dorsonville washingtoni segédpüspök, a USCCB migrációs bizottságának elnöke; valamint Shelton J. Fabre, a houma-thibodaux-i egyházmegye püspöke, a USCCB rasszizmus elleni ad hoc bizottságának elnöke írta alá.

Országszerte, sőt az egész világon az emberek ismét a rasszizmus bűnét vizsgálják – mind a múltban, mind a jelenben –, illetve pusztító következményeit az egyének életére és a társadalomra – kezdték a püspökök levelüket, melyben megfogalmazták észrevételeiket, illetve a megfontolandó alapelveket a rendőrség átláthatósága és reformja kapcsán.

A rendőrség tagjai nagy és szükséges szolgálatot végeznek, ám George Floyd, Rayshard Brooks és mások szörnyű és igazságtalan halála rámutat, hogy jobb gyakorlatokat kell kialakítani a rendőri képzés és a számonkérhetőség terén, különösen a halált okozó intézkedések esetében, de a faji diszkrimináció és az előítéletek mintáin is változtatni kell a valódi elszámoltathatóság megvalósulása érdekében, mielőtt még több élet elveszne – fogalmaztak az amerikai püspökök.

Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának tagjai utalnak az igazságszolgáltatásról (2000) és a rasszizmusról (2018) szóló lelkipásztori leveleikre, és idézték Ferenc pápát, aki George Floyd halála után, a június 3-i szerdai általános kihallgatás végén rámutatott: „Nem tolerálhatjuk a rasszizmus és a kirekesztés egyetlen formáját sem, nem hunyhatunk szemet felettük, miközben úgy teszünk, mintha minden emberi élet szentségét védelmeznénk.”

Idézték a Szentatya egy korábbi, 2017-es beszédét is, melyben úgy fogalmazott: „Fontos, hogy az erő használata sose korcsosuljon erőszakká. Nagy bölcsességre és önkontrollra van ehhez szükség, különösen akkor, amikor a rendőrre bizalmatlanul, sőt szinte ellenségként tekintenek, és nem a közjó őrzőjeként.” Az amerikai püspökök felhívták a figyelmet: A pápa is sürgette a „kegyelem stílusát” a rendőrségen belül, ami nem gyengeséget és az erő használatáról való lemondást jelent, hanem többek között azt, hogy erőfeszítéseket teszünk az emberek igényeinek és motivációinak megértésére, és irgalmat gyakorolunk a gyengeség és a fájdalom számtalan helyzetében, amelyekkel a rendőrök mindennap szembesülnek.

Hírdetés

A püspökök emlékeztettek: Gazdag hagyomány birtokában vagyunk – Szent Ágostontól kezdve Aquinói Szent Tamáson át Martin Luther Kingig –, amely azt tanítja, hogy a jog és a bűnüldözés célja az igazságosság előmozdítása. A jelen pillanat kihívásainak egyetlen megoldása, ha követjük Szent VI. Pál pápa bölcs tanácsát: „Ha békét akarsz, dolgozz az igazságért.” Amikor a tüntetők azt kiáltják: „Nincs igazság, nincs béke” („No justice, no peace”), talán észre sem veszik, hogy az Egyház alaptételét hirdetik más szavakkal.

Számos szakpolitikai javaslat áll rendelkezésre, amelyek – úgy tűnik – a helyes irányba mozdítják a helyzetet – írták az amerikai püspökök, ugyanakkor rámutattak: nyilvánvaló, hogy hosszú távú elköteleződésre van szükség a további tragédiák megelőzése érdekében; különösen fontos, hogy jobban számonkérhető legyen, ha visszaélés történik, ahogyan az is, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a közjó előmozdítására.

Fordította: Szalontai Anikó

Forrás: FidesUsccb.org

Fotó: Wikipedia Commons

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »