„Nincs ember, aki ne félne” – Miamiban randevúzik Irmával a magyar olimpikon

„Nincs ember, aki ne félne” – Miamiban randevúzik Irmával a magyar olimpikon

Hurrikánbiztos házban lakik Floridában Madarassy Ádám, mégis fél, hiszen még sosem élt át hasonló erejű vihart. Az Irma vasárnap éri el Florida partjait, addig nincs más hátra, mint felkészülni arra, amire lehetetlen felkészülni.

Nem mondom, hogy nem félek, nincs ember, aki ne félne – mondja lapunknak Madarassy Ádám korábbi úszó olimpikon, jelenleg edző Miamiból, miközben minden idők egyik legerősebb hurrikánja közelít Florida partjaihoz.

Telefonon értük utol a tizenhárom éve az Egyesült Államokban élő magyar férfit, akinek még sosem kellett szembe néznie ilyen pusztító erejű viharral. Még a trópusi viharrá szelídült Matthew-hurrikán sem tudott ízelítőt adni abból, mi is várható Miamiban az elkövetkező napokban.

http://mno.hu/

Nyilatkozónk szerint a város szürreális képet fest: csend van, a lakosok egy része önszántából menekült el, másik részét evakuálták. Amikor Ádám péntek reggel bevásárolni indult, meglepődve tapasztalta, hogy az elmúlt napokhoz képest alig vannak az utcán. Noha az üzleteket már a hét elején megrohamozták a helyiek, mára a vásárlók által letarolt boltok polcait újra feltöltötték, kapható konzerv és víz is.

Hírdetés

Így hát Ádám vett is halkonzervet, de nem magának. Beszélgetőpartnerünknek ugyanis a kutyájáról is gondoskodnia kell: házi kedvencével együtt néznek farkasszemet Irmával. Mint mondta, egy hétig biztosan kihúzzák, és úgy véli, a vihar miatt borítékolhatóan beálló áramkimaradást náluk gyorsan orvosolják majd, mivel főútvonal mellett lakik.

Attól szerencsére nem kell tartania, hogy a szél tönkre teszi a lakását, a Miami északi részén álló épület ugyanis hurrikánbiztos. Az ablakokat, a falakat úgy építették, hogy még a legerősebb széllökéseknek is ellenálljanak, és elvileg a tetőt sem tudja elfújni még az Irma sem. A kevésbé robosztus házakban élők bedeszkázták ajtóikat, ablakaikat, sőt még a garázsajtókat is, minden nyílászárót megerősítettek.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Ádám szerint a napokig tartó esőt hozó Harveyval ellentétben most a viharos szél jelenthet igazán gondot Miamiban. A csapadék miatt a magyar férfi azért sem aggódik, mert a város magasabban fekvő részén él, így azon a területen nem is tud összegyűlni a víz. Bár gondolkodott azon, hogy elmenekül a több mint félnapos autóútra lévő Kentuckyban élő barátaihoz, de megteltek az autópályák, a forgalom lépésben halad. Nem érdemes kockáztatni. Mint mesélte, szomorú belegondolni abba, hogy mi történik azokkal az autósokkal, akik a sztrádán vesztegelve, üres tankkal vészelik át az Irmát.

Beszélgetőpartnerünk rámutat: igaz, hogy a hurrikán ereje valamelyest csökkent, de a szél sebessége még így is óránként 270 kilométer körüli. Elcsépeltnek tűnhet, de szerinte a mostani helyzetet tényleg leginkább a vihar előtti csend szófordulattal lehet leírni, mivel jelenleg alig fújdogál a szél Miamiban. Szombaton az előrejelzések szerint már erősödni kezd, majd vasárnapra Irma megmutatja az igazi arcát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »