Nincs ellenszer arra a vegyszerre, ami elõidézte a temesvári kártevõirtásból induló tragédiát

Raul Pătrașcu, a temesvĂĄri Victor Babeș Orvosi ĂŠs GyĂłgyszerĂŠszeti Egyetem asszisztense azt nyilatkozta az RFI-nek, hogy az alumĂ­nium-foszfid – amit kĂĄrtevőírtĂĄsra hasznĂĄlt a temesvĂĄri cĂŠg, ĂŠs aminek kĂśvetkeztĂŠben kĂŠt kisgyerek ĂŠs egy nő is meghalt TemesvĂĄron – mĂĄr kis mĂŠrtĂŠkben is halĂĄlos, ĂŠs nincs rĂĄ ellenszer.

Pătrașcu szerint az anyag, amint ĂŠrintkezik a levegő nedvessĂŠgĂŠvel szĂ­ntelen gĂĄzt bocsĂĄjt ki, ĂŠs a cianidhoz hasonlĂł hatĂĄsai vannak, amelyek főleg a tĂźdőt ĂŠs szĂ­v-ĂŠrrendszert tĂĄmadjĂĄk.

„Sajnos erre nincs ellenszer”- nyilatkozta az egyetemi asszisztens.

A hatĂłsĂĄgok kedden harmincnapos előzetes letartĂłztatĂĄsba helyeztĂŠk Buţă Ioan Sorint, annak a kĂĄrtevőirtĂł cĂŠgnek a tulajdonosĂĄt, amely a temesvĂĄri MioriĹŁei utcai tragĂŠdiĂĄt előidĂŠzte. Az ĂźgyĂśn dolgozĂł ĂźgyĂŠszek szerint a cĂŠg egy Delicia – GASTOXIN nevĹą kĂĄrtevőirtĂłszert hasznĂĄlt, amely alumĂ­nium-foszfidot tartalmaz. Ez egy rendkĂ­vĂźl toxikus anyag, belĂŠlegzĂŠs esetĂŠn fatĂĄlis lehet, hasznĂĄlatĂĄhoz speciĂĄlis engedĂŠly szĂźksĂŠges. LapĂŠrtesĂźlĂŠsek szerint a vĂĄllalat illegĂĄlisan, a fekete piacrĂłl szerezte be ezt a szert.

A halálos áldozatokat követelő kártevőirtás miatt jelenleg is harminchárom személyt, köztük 21 gyermeket ápolnak még a temesvári kórházakban.

A minisztérium kedd esti közleménye szerint 9 személyt a Pius Brînzeu Megyei Klinikai Sürgősségi Kórházban, hármat a temesvári városi kórházban és 21 gyermeket a Louis Ţurcanu sürgősségi gyerekkórházban ápolnak.

Hírdetés

Mindeddig 83 személy, 56 felnőtt és 27 gyermek jelentkezett orvosi vizsgálatra a három egészségügyi intézetben.

A kĂłrhĂĄzak ĂŠs a Temes Megyei KĂśzegĂŠszsĂŠgĂźgyi IgazgatĂłsĂĄg informĂĄciĂłi szerint minden beutalt pĂĄciens ĂĄllapota stabil, egyesek mĂŠg mindig hĂĄnyingerre panaszkodnak, de a vĂŠrvizsgĂĄlatok eredmĂŠnye javulĂĄst mutat.

Az egészségügyi tárca döntése értelmében szerdán az Állami Egészségügyi Felügyelet képviselőiből álló vizsgálóbizottság is kiszáll a helyszínre, hogy ellenőrizzenek minden, az ügyhöz köthető dokumentumot és a közegészségügyi igazgatóság tevékenységét.

A bizottság javaslatára a hasonló esetek megelőzése érdekében, a tárca törvénymódosítást kezdeményezett, miszerint a kártevőirtó szereket használó cégeknek engedélyeztetniük kell az általuk felhasznált anyagokat a megyei közegészségügyi igazgatóságoknál.

Az RFI-nek nyilatkozĂł Pătrașcu megerősĂ­tette, hogy a Delicia – GASTOXIN nevĹą kĂĄrtevőirtĂłszert soha nem hasznĂĄljĂĄk kĂĄrtevőírtĂĄsra olyan helyeken, ahol emberek ĂŠlnek.

Az alumĂ­nium-foszfidot tartalmazĂł szert leginkĂĄbb mezőkĂśn ĂŠs gabona silĂłkban szoktĂĄk hasznĂĄlni, ĂŠs soha nem lakĂłhelyek kĂśzelĂŠben, mivel az elpusztĂ­t minden ĂŠlőlĂŠnyt. Mivel a szerre nincs ellenszer az orvosok csupĂĄn annyit tehetnek, hogy megfigyelik ĂŠs tĂĄmogatĂł kezelĂŠst adnak azoknak a betegeknek, akik ĂŠrintkeznek a szerrel. A betegek tĂźnetei akĂĄr 72 ĂłrĂĄval a belĂŠlegzĂŠs utĂĄn is megjelenhetnek, ĂĄllĂ­tja Pătrașcu. (hĂ­rszerk./rfi.ro)

NyitĂłkĂŠp: pixabay.com


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »