Nincs az a bébiszitter, aki pótolhatná a nagyszülőket

Nincs az a bébiszitter, aki pótolhatná a nagyszülőket

Amíg kicsik a gyerekek, mindenkinek természetes, hogy együtt van a család. Hogy ez milyen nagy kincs, akkor érezzük igazán, amikor felnőnek és kirepülnek otthonról.

„Amikor a nagymamám meglátogatta a dédnagymamámat, egy napig tartott az út, két-három napig együtt dolgoztak, s ezalatt megbeszélték a közös dolgaikat, majd elbúcsúztak. Amikor édesanyám hazament a nagymamámhoz, fél napig tartott az út, ott töltött egy napot. Amikor én látogattam meg édesanyámat, 30 perc volt az út, és egy-két órát időztem nála. Nem tudom, mi lesz akkor, amikor majd a lányom jön el hozzám meglátogatni engem” – mondta el Kardosné Gyurkó Katalin a Nagycsaládosok Országos Szövetségének az elnöke.

A szülői, nagyszülői ház a világ legbiztonságosabb pontja, ahová mindig jó hazamenni. Zsófi Franciaországban él, de a vakáció elképzelhetetlen számára a nagyi nélkül. A nagyszülőnél mindent lehet. Ott lehetett székekből buszt építeni, elfoglalni az egész házat, berendezni.

„A nagyszülők azt hiszem, sose szidtak le minket. Ott sokkal több mindent lehetett. Ők ráértek. Mindig ott voltak, a szülők dolgoznak. A nagyszülők egységet teremtenek a családban és bölcsességükkel, tapasztalataikkal segítik gyermekeiket, unokáikat – vélte Bezerédi Zsófia.

A nyári szünet jó alkalom az együttlétre

A nyári szünetet a gyerekek mellett a nagyszülők várják a legjobban, hiszen ilyenkor sok időt tölthetnek együtt az unokákkal. A közös élményekhez a kormány is hozzájárul, ugyanis az Erzsébet-program részeként idén több mint nyolcezer nagyszülő és unoka nyaralhatott együtt 3-4 csillagos szállodákban, kihasználva a gyógyüdülés adta lehetőségeket is.

Nincs az a bébiszitter, aki pótolhatná a nagyszülőket. Például senki nem tud olyan palacsintát sütni, mint a nagyi, és olyan történeteket mesélni, mint a nagypapa – húzta alá Marina Robben, a Nemzetközi Családfejlesztési Szövetség alelnöke.

Hírdetés

Kiss Éva, a Gordon Módszer magyarországi vezetője szerint a legfiatalabbak folyton azzal nyaggatják a nagyszülőket, hogy arról meséljenek, ami volt: például arról meséljen a papa, amikor katona volt. Ez most a fiúknak nagyon érdekes, őket ez a dolog foglalkoztatja, hiszen már az édesapjuknak sem biztos, hogy van hasonló tapasztalata – tette hozzá.

A kormány kiemelten kezeli a kérdést

A kormány kiemelt célja, hogy minél több nő élhesse meg a nagymamaság szépségeit, és aktívan jelen lehessen szerettei életében. Ezt szolgálja a Nők 40 program, amely lehetővé teszi, hogy 40 év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek. Így a családok visszakapják a nagymamákat még a nyugdíjkorhatár betöltése előtt.

Azok, akik most fiatal szülők, talán nem is tudják, hogy pont a nagyszülő hiányzik a családi életükből, vagy a gyerekeik életéből – emelte ki Kiss Éva.

A család mindenek felett

„Kincsünk a család. Minden kutatás és tanulmány azt mutatja, hogy a boldogsághoz és boldoguláshoz az embernek szüksége van a családjára. Anyagi biztonságot igyekszünk adni azoknak, akik gyermekvállalás előtt vannak, vagy éppen már gyermeket nevelnek, vagy idős, beteg szüleikről gondoskodnak. Ennek az anyagi alapját igyekszünk megteremteni stabil munkaalapú gazdasággal, illetve folyamatos növekedéssel. Magyarországon 2018 a Családok éve, mert családban élni jó!” – jelentette ki Novák Katalin, az Emmi államtitkára.

hirado.hu

The post Nincs az a bébiszitter, aki pótolhatná a nagyszülőket appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »