Nincs akadálya a lefejezős brit terroristák kivégzésének

Nincs akadálya a lefejezős brit terroristák kivégzésének

A brit kormány bejelentette, hogy nem gördít akadályt az elé, hogy halálbüntetést szabjanak ki az év elején elfogott két brit állampolgárságú terroristára.

Ahogyan arról korábban már többször is beszámoltunk, az év elején a szíriai lázadók elfogták Alexanda Koteyt és El Shafee Elsheikhet, azt a két brit állampolgárságú férfit, akik Szíriába utaztak, hogy ott az Iszlám Állam oldalán harcoljanak. A két harcos több lefejezésben is kulcsszerepet vállalt. 

Az elfogás körülményeiről részleteket nem, csupán annyit közöltek, hogy a szír kormányellenes erők átadták a terroristákat az Egyesült Államoknak és a terrorellenes harcban részt vevő koalíciós partnereknek.

El Shafee Elsheikh kiskorú menedékkérőként érkezett Szudánból Nagy-Britanniába. 2012-ben utazott Szíriába, először az al-Kaidához, majd az Iszlám Államhoz csatlakozott. Ő volt az, aki a vízbefojtásos vallatásokról és keresztre feszítésekről vált ismertté.

A ghánai Kotey a Notting Hill-i Al-Manaar mecsetbe járt, ott radikalizálódott Mohammed Emwazival, azaz Dzsihád Johnnal együtt. Kotey a megalapozott gyanú szerint több száz külföldi terroristát toborzott az Iszlám Állam soraiba.

Hírdetés

Sajid Javid brit belügyminiszter arról tájékoztatta Jeff Sessions amerikai legfőbb ügyészt, hogy átszállíthatják az Egyesült Államokba a Beatles nevű terrorcsoport két elfogott dzsihadistáját, ők nem akarják befogadni őket és akár halálbüntetést is kiszabhatnak rájuk a tengerentúlon. 

– mondta korábban Gavin Williamson védelmi miniszter.

Állítólag azért akarják az Egyesült Államokban lefolytatni a tárgyalást és ott meghozni az ítéletet, mert ott jóval szigorúbbak a terrorizmusellenes törvények. 

A négytagú terrorsejtet azért nevezték el Beatlesnek, mert a kivégzések előtt brit akcentussal mondták fel monológjukat a kamerába, majd utána végeztek áldozataikkal. Ők hajtották végre James Foley, Steven Sotloff, David Haines, Alan Henning, valamint Peter Kassig kivégzését is. A Beatles legismertebb terroristája Mohammed Emwazi volt, akit Dzsihád John néven ismert meg a világ. 2015-ben – Rakka városának ostromakor – dróntámadás során végeztek vele.

Bokor Gábor – www.888.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »