Nigériai átverés, azaz a 419-es csel – az internetes átverésekre szakosodva már külön iparág jött létre

A világhálónak számtalan pozitív oldala van, hiszen az internet egy olyan tudás- és ismerettár, amely határtalan. Mára az életünk részévé vált, szinte nem telik el nap, hogy ne használnánk. Azonban vannak veszélyei is. Sok ember használja, emiatt a csalók is gyorsan vérszemet kaptak, és igyekeznek megvezetni a felhasználókat.

– Számtalan internetes átverés létezik, egy részük az a félrevezetés (hoax), ahol alapvetően senki nem fog sérülni, maximum kicsit megtréfálják az embert. Az álhírek is idetartoznak, olyan történetek, amelyek talán valósak lehetnének, de sohasem történtek meg. A közösségi oldalakon nagyon szeretjük ezeket megosztani – mondta Szűts Zoltán médiakutató.

Ilyenek például a “fizetős lesz a Facebook” hírek és társaik. A cél, a minél több kattintás megszerzése, és az ebből való pénzszerzés. Persze vannak sokkal direktebb pénzlehúzásra szakosodott csalók is.

– A gyanútlan internethasználó, aki nincsen tisztában az internet veszélyeivel, gyakran kiadhatja akár a PIN kódjait, a jelszavát, a bankszámlaszámát vagy akár bankkártyaszámát illetéktelen személyeknek. Tipikus esete ezen csalásoknak, amikor egy lottónyereményről érkezik e-mail, amelyben azt írják, hogy a nyertes csak akkor kapja meg az összeget, ha elutal egy bizonyos összeget egy bankszámlaszámra – mondta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője.

Az internetes bűncselekményeket az utóbbi időben már el is nevezik. Néhány éve jelent meg az úgynevezett “419-es csel”, vagy más néven a “nigériai átverés”, amely az emberek hiszékenységére alapoz.

– Az egész történet azon alapszik, hogy valamilyen reményt megcsillantanak előttünk. Nemrég egy brit komikus pont egy ilyen internetes szélhámost vert át, amikor arról kapott üzenetet, hogy aranyat fognak neki küldeni. Ez nagyon reálisnak tűnő dolog, és ha elpasszolunk belőle 25 kilogrammot, akkor a nyereség 10 százaléka a miénk” – magyarázta Szűts Zoltán.

Az Egyesült Államokban az FBI-nak egy külön munkacsoportja van arra rendszeresítve, hogy az internetes csalásokat felderítse.

Hírdetés

Gyakran előfordul az is, hogy egy-egy megunt termékünket az interneten kívánjuk értékesíteni. Azonban itt sem árt óvatosnak lenni, hiszen számtalan veszély leselkedik ránk ezen a területen is. Persze csak azokat lehet átverni, akik feltétel nélkül megbíznak mindenkiben és a legképtelenebb ígéreteknek is bedőlnek.

– Alapvetően minden interakciónk, a kommunikációnk nagy része is a bizalmon alapul. Online környezetben viszont ezt sokkal nehezebb ellenőrizni – magyarázta a médiakutató.

Az internetes átverésekre szakosodva már külön iparág jött létre. Az óvatosság fontos, hiszen szinte nincs olyan terület, ahol ne jelentek volna meg a csalók.

Fontos, hogy a felhasználók és az internethasználók ne adjanak ki soha illetéktelen személyeknek olyan titkos jelszavakat, vagy akár bankkártyaszámokat, amit később mások fel tudnának használni.

Tudni kell, hogy a bankok, illetve az internetes felületek ilyen szenzitív adatokat soha nem kérnek el senkitől, ilyenkor vissza akarnak élni ezekkel.

A bűnüldöző szervek sajnos nincsenek könnyű helyzetben az internetes bűncselekményeket nézve, hiszen a világháló egy nagyon nehezen ellenőrizhető terep.

Azonban minden országban vannak külön egységek, amelyek ezekkel a csalásokkal foglalkoznak. A bajt viszont jobb elkerülni, ne higgyünk el mindent, amit az interneten olvasunk!

(Híradó magyarítva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »