Niedermüller Péter mellett Tordai Bence is felelősségre vonható

Niedermüller Péter mellett Tordai Bence is felelősségre vonható

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Erzsébetváros polgármestere (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Niedermüller Péter kijelentése komoly visszhangot keltett a magyar közvéleményben és a sajtóban is. Azonban a szakértők úgy gondolják, nemcsak a VII. kerületi polgármestert lehet rasszistának minősíteni, hanem Tordai Bencét és Ónodi Molnár Dórát is, hiszen egyrészt nem szólaltak fel a megbotránkoztató kijelentés ellen, másrészt az ATV műsorában igyekeztek Niedermüller Péterrel megfejteni, mely társadalmi csoportok illenek bele a rémisztő képződmény kategóriába.

Napok óta Niedermüller Péter ATV-ben elhangzott múlt heti kijelentésével foglalkozik a hazai sajtó. Nem csoda, hiszen lehetetlen megemészteni Budapest VII. kerületi DK-s polgármesterének szavait, aki rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket.

Ez a családelképzelés azért borzalmas, „mert ha megnézzük, a világon mindenhol a fehér nacionalisták ebből állnak össze” – fogalmazott a politikus. A közösségi oldalt hamar megtöltötték a felháborodott bejegyzések, és a kommentelők Niedermüller Péter távozását követelték a közéletből.

A Demokratikus Koalíció szerint a tiltakozók félreértették az erzsébetvárosi polgármester szavait, aki nem keresztény gyűlölő és nem kirekesztő személyiség.

Rasszista kijelentés volt

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, a polgármester kijelentése rasszizmusnak minősül, hiszen egy jól meghatározható személyi kört bélyegzett meg.

Hozzátette, a képződmény kifejezés már önmagában pejoratív fogalom, a rémisztő jelző pedig még negatívabb kontextusba helyezi a megjelölt csoportot.

Hírdetés

„Valamennyi nemzetközi emberjogi egyezmény, az Európai Unió Tanácsának alapjogi dokumentuma és a magyar alaptörvény is szigorúan tiltja a faji, illetve vallási alapú megkülönböztetést és megbélyegzést” – mondta a Századvég jogi szakértője. Véleménye szerint az alapdokumentumok tükrében igazolható lesz, ha Niedermüller Péter távozik a közéletből rasszista kijelentése miatt.

A másik két vendég is felelősségre vonható

Ifj. Lomnici Zoltán elmondta, a Századvég Alapítvány közleményében megjegyezte, hogy a stúdióban tartózkodó és az Országgyűlésben helyet foglaló Tordai Bence helyeslő gesztusa mellett sem lehet elmenni, az ő szerepét is vizsgálni kell ebben az ügyben. Hozzátette, Tordai Bence is vádolható rasszizmussal, mivel nem szólalt fel a durva kijelentéssel szemben.

Mivel Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök elmondása szerint többször is bérmálkozott –holott ezt csak egyszer lehet–, így többek közt ő is a rémisztő képződmény kategóriába sorolandó.

A Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője kiemelte, a stúdióban lévő Tordai Bence és Ónodi Molnár Dóra tovább boncolgatta Niedermüller Péter kijelentését, meg akarták határozni, melyek azok a társadalmi csoportok, amelyek besorolhatók a rémisztő képződmény kategóriában.

Hozzátette, ezért nemcsak Niedermüller Pétert kell felelősségre vonni, hanem a két másik vendéget is. „Ami az ATV-t illeti, Rónai Egon műsorvezető a beszélgetés után a csatorna munkatársai nevében bocsánatot kért mindekitől, akit a polgármester kijelentése megsérthetett” – mondta Tóth Erik.

Komoly politikai következménnyel is járhat

Tóth Erik szerint önmagában a polgármester kijelentése, illetve a DK közleménye felháborító. Hozzátette, az ügy komoly politikai következményeket is maga után fog vonni. Két következmény is elképzelhető – tette hozzá –, az egyik lehetőség, hogy Niedermüller Péter saját megfontolt szándékával megegyezően a közéleti szerepvállalástól visszavonul.

A másik lehetséges következmény ezzel párhuzamosan az lehet, hogy a polgármester enged annak a társadalmi nyomásnak, amely a következő időszakban komoly kihívások elé fogja állítani úgy a DK-t, mint Niedermüller Pétert.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint mivel Erzsébetváros polgármestere bement az ATV stúdiójába erről a kérdésről beszélgetni, megerősíti azt a tényt, hogy komolyan gondolta kijelentését, és nem elszólásról, egy rosszul megfogalmazott politikai üzenetről van szó, hanem direkt politikai tartalomról, amit a politikus mindenképp szeretett volna az ATV-n keresztül közvetíteni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »