„Nézzék csak, mi folyik itt, Huszton utcát neveznek el a zsidó rabbiról!”

„Nézzék csak, mi folyik itt, Huszton utcát neveznek el a zsidó rabbiról!”

A kárpátaljai Huszton az ukránok ezúttal egy neves orosz tudós nevét viselő utcát neveztek át. Az új utcanévadó Mose Grünwald, a XIX. században élt, s Huszton is szolgált rabbi. Az utcaátnevezésre a huszti városvezetés meghívta Mose Azman ukrajnai főrabbit is, aki kihasználva az alkalmat, az oroszokon gúnyolódott: „De hát miféle nácikat akarnak innen kiverni az oroszok? Nézzék csak, mi folyik itt, Huszton utcát neveznek el a zsidó rabbiról!” – írja a kore.co.il.

A zsidók vezette Ukrajnában naponta döntenek le orosz és magyar vonatkozású szobrokat, vernek le jelképeket, neveznek át köztereket. Értesültünk arról is, hogy egyes hangversenytermek, rádióállomások nem hajlandók előadni, sugározni a XIX. században élt és alkotott Pjotr Csajkovszkij, Modeszt Muszorgszkij vagy éppen Mihail Glinka műveit. A világhírű zeneszerzők visszamenőleges bűne ugyanis az, hogy oroszok voltak. Bartók Béla és Mosonyi Mihály műveit egyelőre még nem tilos játszani Ukrajnában (ha egyáltalán játsszák – H. J.), de a turulszobrot a munkácsi vár bástyájáról már a várárokba döntötték. Huszton két nappal ezelőtt, szintén a XIX. században élt Kliment Arkagyevics Timirjazev neves orosz fiziológus és biológus nevét viselő utcát nevezték át az ukrán szabadságharcosok. A Timirjazev utcát mostantól Grünwald utcának nevezik.

Hírdetés

A Huszti Városi Tanács néhány nappal ezelőtt (a sajtóhírekben a pontos dátum nem szerepel) úgy döntött, hogy Kliment Arkagyevics Timirjazev neves orosz fiziológus és biológus nevét ezentúl nem viselheti utca a kárpátaljai városban. A városvezetés döntése értelmében a XIX. századi orosz tudós neve helyett mostantól a csornai születésű Mose Grünwald, Huszt egykori rabbijának neve díszeleg majd a utcanévtáblán. A városi tanács döntése után tüstént értesítették Ukrajna főrabbiját, a leningrádi születésű Mose Azmant, hogy utazzon gyorsan Husztra, s jelenlétével tisztelje meg a utcaátnevezés eseményét. Az elmúlt években Izraelt is megjárt Azman főrabbi nagy kedvvel fényképezkedett a frissen avatott Grünwald utcanévtábla előtt. Amint a fényképünkön is láthatjuk, a névtáblán ukránul a „Grünwald u.” és alatta részben angolul a „Grünwald st.” olvasható. Hiába, meg kell felelni a korszellemnek.

Mose Azman főrabbi az utcaátnevezésen köszönetet mondott Volodimir Kascsuk huszti polgármesternek, amiért elneveztek egy utcát a város egykori rabbijáról. De a főrabbi az oroszokon is gúnyolódott egy kicsit: „Az oroszok állítása szerint azért hatoltak be Ukrajnába, mert sok itt a náci. De hát kiket, miféle nácikat akarnak innen kiverni az oroszok? Nézzék csak, mi folyik itt, Huszton utcát neveznek el egy zsidó rabbiról!”

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »