Nézőpont felmérés: Magyarországon többen látják Putyint pozitívan. Szlovákiában az orosz elnök még népszerűbb

Nézőpont felmérés: Magyarországon többen látják Putyint pozitívan. Szlovákiában az orosz elnök még népszerűbb

43 százalék azok aránya, akik inkább pozitívan vélekednek Vlagyimír Putyinról. 36 százalék pedig inkább negatívan látják az orosz elnököt. Ezek a Magyarországra vonatkozó adatok a Nézőpont Intézet felmérése alapján, melynek adatfelvétele 2021 novemberében készült.

Szlovákiában a térség 12 vizsgált országának összehasonlításában még a magyarországinál is pozitívabb Vlagyimír Putyin megítélése, mégpedig 57-33 arányban.

Ezzel Szlovákia a 12 ország tekintetében Szerbia és Bulgária után a harmadik helyen szerepel.

 

Személyes találkozók

 

A közép-európai régióból csak Szerbia, Ausztria, Bulgária, Magyarország és Szlovákia vezetői vették fel az elmúlt három évben a kapcsolatot az orosz elnökkel személyesen vagy telefonon.

Hírdetés

A Nézőpont Intézet szerint

“jól elkülönülnek a szláv rokonság és a hagyományos geopolitikai partnerség okán oroszbarát érzületű országok, mint például Szerbia, Bulgária, Montenegró, Szlovákia és Észak-Macedónia. Az oroszbarát országoktól eltérő a pragmatista országok viszonya Oroszország irányába, ahol jellemzően megosztottabb a közvélemény is az orosz elnök megítélésében, diplomáciai kapcsolattartásuk pedig nem ideológia, hanem az ország gazdasági és politikai érdeke által vezérelt.”

Putyin megítélése a szerbek körében a legkedvezőbb a régióban, 77 százalékuk vélekedik pozitívan, 15 százalékuk pedig negatívan a személyéről.

A bolgárok esetében az arány, mely a második legkedvezőbb a régióban 60-22 százalék. Bulgáriát Szlovákia, majd az Észak-Macedónok és Montenegró, illetve Magyarország követi.

Szlovákia a Nézőpont Intézet szerint az oroszkritikusok körébe sorolható, annak ellenére, hogy Putyin népszerű a szlovákok körében, miután bevonódtak a cseh-orosz vitába, és tavaly tavasszal kiutasítottak 3 orosz diplomatát. Peter Pellegrini akkori szlovák miniszterelnök 2019 júniusában találkozott Putyinnal Szentpéterváron. A szlovák érzület közelebb áll az oroszbarát attitűdhöz, 57 százalékuk pozitívan, és csupán 33 százalékuk látja negatívan Putyin személyét.

Módszertan:

A felhasznált adatok a „Kérem mondja meg, hogy Ön inkább pozitívan vagy inkább negatívan vélekedik Vlagyimir Putyinról! Kérem azt is mondja meg, ha nem ismeri!” kérésre adott „Pozitívan” és „Negatívan” válaszok arányszámai. Az adatfelvétel a vizsgált tizenkét közép-európai országban történt országonként 1000-1000 fő megkérdezésével.   A minta minden országban reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »