Nézőpont: Átépítik Vonát?

A keddi alaptörvénymódosítás-szavazás után az elemző nem zárja ki, hogy a háttérben egy átrendezési kísérlet folyik, a Jobbik-elnök köré olyan új imázs épül, amely szimpatikussá teszi a balliberális szimpatizánsok számára is, hiszen a mostani felmérések szerint az ellenzék külön-külön táborokban nem tudna választást nyerni.

Nem volt meg a kétharmados többség, vagyis nem szavazta meg a parlament Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslatát. Az indítvány kimondta volna, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Az előterjesztésre 131-en szavaztak igennel – a szükséges 133 helyett. A javaslatot csak a kormánypárti képviselők támogatták. Az ellenzékiek közül hárman voksoltak nemmel: Fodor Gábor, Kész Zoltán és Kónya Péter. A többi ellenzéki képviselő nem nyomott gombot. Az MSZP pedig már korábban jelezte: nem vesz részt a szavazáson.

Nem meglepetés

A Nézőpont elemzője szerint az eredmény nem meglepő, lehetett számítani arra, hogy a letelepedési kötvénnyel kifogáskeresésbe rohanó Jobbik végül nemet mond majd. Fodor Csaba szerint a döntéssel az ellenzéki párt ugyanakkor a népszavazás eredményének dacára lényegében hátat fordított szimpatizánsai egy részének és a nemzeti ügynek is, hiszen éppen annak tett most keresztbe, hogy a magyar alaptörvény megakadályozza a kényszer-betelepítést.

Gyurcsány és Vona egy platformon

A kvótakampányban egyébként a Jobbik – bár szavakban a kvóta ellen foglalt állást – érdemi kampánytevékenységet nem folytatott, emlékeztetett Fodor Csaba, aki szerint a Jobbik Gyurcsány Ferenccel egy platformra került azzal, hogy nem támogatja a pártpreferenciákat bőven meghaladó támogatottsággal rendelkező kvótaellenességet.

Hírdetés

Újjáépítik a Jobbik-elnököt?

Az elemző azt sem zárta ki, hogy a háttérben egy átrendezési kísérlet, Vona Gábor esetleges átépítése folyik, egy olyan új imázs épül, amely szimpatikussá teszi a Jobbik vezetőjét a balliberális szimpatizánsok számára is, hiszen a mostani felmérések szerint az ellenzék külön-külön táborokban nem tudna választást nyerni. Ezek az ellenzéki pártok egyébként csak azt hozták, amit ígértek, az igazán meglepő a Jobbik reakciója, amely most már a hitelességével játszik – értékelt Fodor.

Csapda

Az elemző szerint a Jobbik ezzel a taktikával egyébként nagyon komoly dilemmába is lavírozta magát, hiszen sok szimpatizánsuk elment és igennel voksolt a népszavazáson, számukra pedig most úgy tűnhet, ezt az ügyet egyedül a kormánypártok képviselik hitelesen, csak ők veszik komolyan a kvótákkal szembeni harcot.

Lesz megoldás

A kérdés természetesen napirenden marad majd, hiszen a népszavazás eredménye komoly legitimáló erő, így az ügy folyamatosan napirenden lesz itthon és Brüsszelben is, a magyar kormány pedig mindent megtesz majd azért, hogy a népszavazás eredménye jogi értelemben is végrehajtható legyen – vonta le a következtetést Fodor Csaba az M1 délelőtti műsorában.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »