Nézd meg két percben, hogy épült fel Magyarország legnagyobb naperőműve!

Nézd meg két percben, hogy épült fel Magyarország legnagyobb naperőműve!

A MET csoport Dunai Solar Park névre keresztelt, 17,6 megawattos kapacitás jelenleg a legnagyobb az országban, a Mátrai Erőmű három éve működő 16 megawattos naperőművét megelőzve. A naperőmű várható éves termelése 25 gigawattóra lesz, ami közel 9000 háztartás áramellátását képes fedezni; ezzel mintegy 9 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást vált ki évente a fosszilis termeléssel összevetve – ez megfelel kétezer személyautó éves emissziójának. A Dunai Solar Park a Dunamenti Erőmű peremterületén, illetve egy korábban halgazdaságként működő területen épült meg 40 hektáron, 25 millió euró értékű beruházás keretében, amit a MET csoport részben egy 5 milliárd forintos piaci alapú, 15 éves banki projektfinanszírozási hitelkeret bevonásával, állami támogatás nélkül hajtott végre, míg a fennmaradó tőkét a MET csoport biztosította.

Egy hasonló projekt megtérülése tíz év, a Dunai Solar Park várható élettartama azonban legalább 25 év, az első húsz évre a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés biztosít árbevételt. A beruházást a MET Dunai Solar Park Kft. végezte, a társaság 100 százalékos tulajdonosa a Dunamenti Erőmű Zrt. többségi részvénycsomagját is birtokló MET Power AG. Az üzemeltetést a Solarpro konzorcium végzi, ebben a MET mellett az MVM OVIT Zrt. szakemberei is részt vesznek.

A beruházás előkészítése 2016 elején, a tervezési-engedélyezési folyamat pedig 2016 augusztusában kezdődött, a 2018 augusztusában indult sikeres tesztidőszak után a Dunai Solar Park kereskedelmi üzemben termel. A beruházás tervezett menetrendjét sikerült tartaniuk a kivitelezőknek, az időjárás ugyanakkor kihívásokat okozott a tereprendezés időszakában; a márciusi hóesés nem kedvezett a földmunkagépeknek, illetve a talajtömörítési munkálatoknak – ebben a hónapban kellett volna átadni a területet az erőmű telepítésére, tehát egy kicsit összetorlódtak a dolgok – fogalmazott Horváth Péter, a MET Dunai Solar Park Kft. ügyvezetője, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója a pénteki átadáson.

Hírdetés

A beruházási költségeknek az erőművek talán legfontosabb alkatrészeinek számító panelek mintegy 40 százalékát teszik ki. Ezek ára az elmúlt öt-hét évben kevesebb mint felére esett. Az erőmű több mint 76 ezer 280 wattos fotovoltaikus panelből áll. Ilyenekből állnak össze például a háztartási kiserőművek is, bár az iparág gyors fejlődésének köszönhetően a gyártóktól már 330 wattos egységek is rendelhetők. A panelek természetes amortizációja és cseréje során, a tartalék-alkatrész készletek felhasználása után már a Dunai Solar Parkba is ilyen, nagyobb teljesítményű egységek kerülhetnek majd.

A beépített polikristályos napelemek körülbelül 18 százalékos hatásfokúak, a beérkező napsugárzás ekkora részét hasznosítják. A panelek 25 Celsius-fokon adják le a legnagyobb teljesítményt, e felett fokonként mintegy 0,8 százalékkal csökken a teljesítmény, amely elsősorban a besugárzástól függ. A gyártók teljesítmény- és élettartamgaranciát adnak a panelekre, és vállalják, hogy az induláskori teljesítmény 80 százaléka még húsz év múlva is rendelkezésre áll majd. A felügyeleti rendszer inverterenként, illetve fűzérenként (22 sorba kapcsolt fotovoltaikus panelből álló úgynevezett string) képes figyelemmel kísérni az üzemállapotot, a termelést, ennek, illetve a besugárzásmérő jelzéseinek alapján lehet következtetni arra, ha valahol rendellenesség lép fel. Ezen túl egyéb diagnosztikai, például hőkamerás vizsgálatok is végezhetők. A panelek cseréje rendkívül egyszerű, az alkalmazott úgynevezett bypass diódák azonban azt is lehetővé teszik, hogy ha valamelyik sorba kötött panel meg is hibásodna, akkor is át tud folyni rajta folyni a villamos energia. A teljes cikk itt olvasható.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »