Nézd, ennyivel jobb egy fairtrade ültetvény!

Nézd, ennyivel jobb egy fairtrade ültetvény!

Sokszor írtunk már arról, milyen méltatlan körülmények között dolgoznak a trópusi gyümölcs-ültetvények munkásai szerte a világon. Milyen az élet ott, ahol a Fairtrade szabályai védik őket, a száz százalékban fairtrade szabályok szerint működő, részben organikus ültetvényeken? Képes beszámoló Ghánából.

Tudjuk, hogy egy átlagos banánültetvényen sokszor embertelenek a viszonyok. Van, ahol a főként női dolgozóknak nem jár még a mininmálbér sem, hogy az időseknek nem jut nyugdíj, a terhes nőket kirúgják. Részletesen beszámoltunk róla, ahogy szédülést, vetélést, rákot okoz a túlzott vegyszerezés ecuadori banánföldeken, amint arról is, hogy a legtöbb európában fogyasztott banán olyan helyről származik, ahol nemhogy orvosi ellátás, de még ivóvíz se jut a munkásoknak.

Hogy mindezzel a borzalommal szemben lássunk jó példát is, milyen az élet Ghána száz százalékban fairtrade szabályok szerint működő, részben organikus ültetvényein?

Iskola, buszjárat, női jogok

A Volta River Estate Limited (VREL) 5 farmot – ebből 3 organikusat – működtet a Volta-folyó mentén. 1996-ban a VREL volt az első cég Afrikában, amelyik fairtrade minősítést szerzett.

A cég ma több mint 10.000 tonna fairtrade banánt exportál évente, és 700 embernek ad munkát. A 2019-es adtok szerint a 400.000 USA dollárnyi fairtrade prémiumot a helyi közösségek életminőségének fejlesztésére fordították. A környéken több mint 4000 ember megélhetése kötődik indirekt módon a VREL-hez.

A VREL minden farmján törekszik arra, hogy kevés vegyszert használjon, ami munkaerő-igényessé teszi a termelést.

Egyre több, jelenleg 700 állandó alkalmazottat foglalkoztat egy olyan régióban, ahol hatalmas probléma a munkanélküliség.

A Fairtrade felárnak köszönhetően a VREL számos fejlesztést hajtott végre, amelyek javítják a helyiek életminőségét. Iskolát, kórházat, nyilvános vécéket épített, számítógépes oktatóközpontot létesített, kiépítette az ivóvízellátást. Ösztöndíjakkal segíti a fiatalokat, és egészségbiztosítást fizet a dolgozóknak és azok családjainak.

A VREL mindezen felül az elmúlt években körülbelül 20-30%-kal az országos minimálbér fölötti bért fizet, és női dolgozóinak 3 hónap fizetetett anyasági szabadságot biztosít.

Hírdetés

A cég büszke arra, hogy az alkalmazottaik több mint 23%-a nő.

Ez az arány sokkal magasabb, mint más banánültetvényeken – írják.

A fenti képen a ghánai mezőgazdasági szakszervezet munkatársa tart képzést a helyi kis szakszervezet vezetőinek és tagjainak. Az elmúlt három év során a Banana Link programja keretében számos ilyen képzésre került sor Ghánában és Kamerunban. A cél, hogy a munkások olyan tárgyalási, érvelési technikákat, ismereteket sajátítsanak el, amelyekkel magasabb bért, jobb munkafeltételeket harcolhatnak ki maguknak.

“Nincs az a sürgős munka, ami ne hagyna időt arra, hogy biztonságban végezzük el” – olvasható a fenti táblán. Lenne helye Magyarországon is.

Orvos és gyógyszertár

A 2003-ban alapított Golden Exotics Limited (GEL) a legnagyobb banán- és ananásztermesztő Ghánában. A GEL volt az első Afrikában, aki 100%-ban fairtrade előírások szerint termel. A szakszervezetek szabadon működhetnek, toborozhatnak tagokat és tárgyalhatnak a vezetőséggel a dolgozók érdekei szerint. A cég több mint 3000 embert foglalkoztat. A munkások nagy része úgy érzi, a bére elég arra, hogy fedezze az alapvető háztartási kiadásaikat.

A GEL ültetvényein 10 ezer tonna ananászt és 50 ezer tonna banánt szüretelnek évente. A cég azon dolgozik, hogy terméke ne csak fairtrade, hanem organikus is legyen.

Az ültetvényen a cég által működtetett orvosi rendelő látja el a munkásokat. Ez arra is lehetőséget ad, hogy az itt dolgozó orvos azonosítsa a munkával összefüggő megbetegedéseket, és ha szükséges, más munkakörre javasolja a beteget. Saját gyógyszertáruk és laboratóriumuk is van, ami azért is fontos lehet, mert a HIV elterjedt fertőzés Ghánában.

A GEL Exotics a fairtrade premiumból az ültetvény 60 km-es körzetében támogat mintegy 25 települést.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, iratkozz fel hírlevelünkre és értesülhetsz a kampány következő állomásairól.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!Képek: Make Fruit Fair/James Robinson Photography/voltariver.com/Golden Exotics Limited

Ez a tartalom az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Ez a poszt Nézd, ennyivel jobb egy fairtrade ültetvény! először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »