New Yorkba utazott Čaputová, az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán vesz részt

New Yorkba utazott Čaputová, az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán vesz részt Kulcsár Péter2023. 09. 17., v – 07:53

Az államfő szombaton késő este érkezett New Yorkba.

Az amerikai nagyvárosban a jövő hét folyamán tartják az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésszakát, amelyre a szlovák köztársasági elnököt is meghívták.

Hírdetés

Zuzana Čaputová a tervek szerint vasárnap találkozik António Guterres ENSZ-főtitkárral, akivel főként az ukrajnai háborúval kapcsolatos biztonsági helyzetről és a klímaválság megoldásáról fog tárgyalni.

Az államfő ezután beszédet mond a New York-i Fenntartható Fejlődés Csúcstalálkozón, amely az idei ENSZ Közgyűlés egyik legfontosabb eseményének ígérkezik. Čaputová részt vesz a Joe Biden amerikai elnök által összehívott fogadáson is.

Az államfő munkalátogatása vasárnap veszi kezdetét, először az Egyesült Államokban élő szlovák közösséggel találkozik, valamint hivatalos egy szentmisére is. Az elnök ezt követően találkozik a New York-i egyetemeken tanuló szlovákiai fiatalokkal és a New York-i és New Jersey-i hétvégi szlovák iskolák szlovák tanáraival. 

Ezenfelül a hét folyamán megnyitja a Slovak Pro Summit elnevezésű csúcstalálkozót, amelynek célja, hogy összehozza azokat az Egyesült Államokban élő sikeres szlovák szakembereket, akik szeretnék tapasztalataikkal és tudásukkal segíteni Szlovákia fejlődését.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »