New York Times: Az izraeli kormány mindent tudott az október 7-i támadás előkészületeiről

New York Times: Az izraeli kormány mindent tudott az október 7-i támadás előkészületeiről

2024. 10. 15.

A New York Times híroldal még 2023 decemberében tett közzé egy cikket arról, hogy az izraeli kormány mindent tudott a tavaly október 7-én történt palesztin támadásról, azonban nem tettek semmit, hogy megakadályozzák azt.

A megjelent tanulmány szerint Benjamin Netanjahu és kormánya már napokkal az október 7-i események előtt tájékoztatást kapott az izraeli hírszerzéstől egy közelgő palesztin támadásról.

Az izraeli katonai hírszerzés a támadás előtt lefoglalt egy 40 oldalas hamász dokumentumot, amely részletesen leírta a támadás végrehajtását. A támadást akkor ,,A Jerikói Fal,, néven említették.

Részletesen leírták, hogy mely izraeli katonai bázisokat fogják megtámadni, és hogy pontosan, hogyan jutnak el azokhoz. Leírták, hogy milyen rakétákat fognak használni, és azt is, hogy drónokkal fogják kiiktatni a biztonsági kamerákat.

Az izraeli kormányfő megtekintette a lefoglalt dokumentumokat azonban nem tettek elkészületeket a támadás megakadályozására. Az eseménnyel kapcsolatban az egyiptomi hírszerzéstől is kaptak figyelmeztetést.

A lefoglalt dokumentumok szerint a terveket a Hamász vezetősége is jóváhagyta és fel voltak készülve egy teljes körű háborúra Izrael ellen.

Hírdetés

Az izraeli Haaretz híroldal arról is beszámolt, hogy az izraeli katonai hírszerzés figyelmeztette a kormányt, hogy a Gáza övezet határán aktív palesztin katonai tevékenység tapasztalható. A határ teljes szakaszán pedig a Hamász tagjai figyelték az izraeli csapat mozgásokat. Erről a biztonsági kamerák felvételeit is bemutatták a hírszerzés vezetőinek. Ezeket és az ezekkel kapcsolatos beszámolókat nagy valószínűséggel maga Benjamin Netanjahu is megtekintette.

A gond azonban az, hogy a nemtörődömség, vagy szándékos mulasztás miatt az október 7-i támadásokban körülbelül 1200 ember halt meg.

Az izraeli ellenzék és az izraeli sajtó szerint Netanjahu mindenféleképpen nagyobb szabású háború kirobbantására várt, hiszen egyre gyengülő népszerűsége miatt ez volt a politikai túlélésének egyetlen esélye.

Háborús időszakban ugyanis nem tartanak választásokat.

A New York Time oknyomozó cikke azóta is folyamatosan frissül új információkkal.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Palestine International Broadcast, New York Times)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »