Neves spanyol szerzetes pap adott orgonakoncertet Kalocsán

Neves spanyol szerzetes pap adott orgonakoncertet Kalocsán

A zene világnapjára készülve szeptember 29-én Pedro Alberto Sánchez Ágoston-rendi szerzetes, pap tartott orgonaestet a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.

Pedro Alberto Sánchez OSA a spanyolországi Salamancában született. A Salamancai Pápai Egyetemen egyháztudományi, az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetemen pedig kánonjogi diplomát szerzett.

Zenei tanulmányait már egészen korán, a San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolostor (Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial) gyermekkórusának tagjaként kezdte. Később Madridban, az Arturo Soria Zeneművészeti Konzervatóriumban szerzett orgonaművészi diplomát, Anselmo Serna tanítványaként. Zeneművészeti tanulmányait a római Szent Cecília zenei konzervatóriumban folytatta (Conservatorio di Musica Santa Cecilia), ahol Ottario Baldassarri, Jiri Lecjian és Federico del Sordo tanítványaként az orgona mellett zeneszerzést is tanult.

Hogy elmélyítse a szakrális zene iránti elköteleződését, Rómában, a Pápai Zeneakadémián (Pontificio Istituto di Musica Sacra) szerzett diplomát – Daniel Saulnier és Alberto Turco tanítványaként – gregorián szakon; Theo Flury mentorálásával improvizációt is tanult. Római tanulmányai idején tagja volt a Pápai Scholának, így rendszeresen részt vett a Szent Péter-bazilika és Sixtus-kápolna zenei szolgálataiban is.

Számos országban adott már koncertet, köztük Mexikóban, Lengyelországban, Svájcban, Olaszországban, Panamában, a Szentföldön, Belgiumban; többször koncertezett az Egyesült Államokban és természetesen Spanyolországban is.

Hírdetés

Jelenleg az El Escorial-i királyi kolostor orgonistája, karnagya és zenei igazgatója. Az Escolania de el Escorial zene- és gregoriántanára, valamint a fiúkórus karnagya. 2011 óta a madridi nemzetközi orgonahét zenei igazgatója, melyet a San Manuel és San Benito Ágoston-rendi templomokban rendeznek meg minden nyáron.

Kalocsai koncertjén Torrijos-, Soler-, Bach-, Morandi-, Mendelssohn- és Guridi-művek hangzottak el.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: kalocsa-belvárosi plébánia Facebbok-oldala; Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »