„Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon” – Újabb anyák napi ünnepség a Sámuel Alapítványnál

A beregszászi székhelyű Sámuel Alapítvány húsz évvel ezelőtt elsősorban azzal a céllal jött létre, hogy reményt adjon az árva, illetve elhagyott gyermekeknek arra, hogy szerető családokban biztonságban nőhessenek fel. Emellett egyéb karitatív programokban is részt vesz.

A Dorkász Segélyszervezet felajánlásának köszönhetően például a gyülekezet néhány családját is támogatják.

Május 12-én ebben a programban résztvevő anyukákat köszöntötték.

Mint Sipos Géza, a Sámuel Alapítvány elnöke fogalmazott, mi itt, Kárpátalján szerencsés helyzetben vagyunk, hisz minden ünnepet duplán ülünk meg. Így van ez az anyák napjával is (május első vasárnapja után 9-én is az édesanyákat méltattuk). Ezért sem idejemúlt a Dorkász által támogatott családok anyáinak, nagymamáinak köszöntése ezen a napon – no meg a karanténhelyzet miatt sem lehetett egyszerre nagyobb összejövetelt szervezni. (Mint arról korábban beszámoltunk, a Sámuel Alapítvány meghitt ünnepség keretében köszöntötte előbb az örökbefogadó, majd a sámueles családtípusú gyermekotthonok anyukáit.) 

Az alkalomra ezúttal is a Beregszászi Református Egyházközség gyülekezeti termében került sor, amely áhítattal vette kezdetét.

Lőrincz Éva Pál apostol Filemonhoz írott levelét helyezte a jelenlévők szívére, melynek alapján a teológus végzettségű tanár a támogató, a felüdítő szeretetkapcsolat fontosságára hívta fel a figyelmet, amely jelen kell legyen a családi kapcsolatokban is, hisz ez a szeretet nem csupán megvigasztal a nehéz helyzetben, de a továbblépéshez is erőt ad.

Hírdetés

A moderátor szerepét is felvállaló pedagógus, anyuka a továbbiakban interaktív játékra invitálta a résztvevőket.

Melynek kapcsán kiderült, ki milyen anya-típusba sorolható, illetve arról is beszéltek, milyen anyatípusokat ismernek, miként lehet mentálisan egészséges felnőttekké nevelni csemetéiket. A gyermekneveléssel kapcsolatban sok szó esett arról is, hogyan próbálkozhatunk megbirkózni a kamaszkor kihívásaival, hogyan kerülhetjük el a gyermekek közötti kivételezés csapdáját, illetve miként készülhetünk fel az elengedésre, hogyan tud a szülő, s olykor a nagyszülő ezzel megbirkózni.

A résztvevők olyan bibliai anya(apa)-gyermek, férj-feleség példákat is megbeszéltek, amelyek arról tanúskodnak,

hogy a Szentírásban szereplő szülők sem voltak hibátlanok, de Isten ezeket is javukra fordította.

Tanácsként mindannyian elfogadták és egyetértettek a bibliai intéssel: „Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól” (Példabeszédek 22, 6).  

Az alkalom végén Sipos Géza egy-egy szívhez szóló ige kíséretében virággal köszöntötte a Dorkasz által támogatott édesanyákat, nagymamákat, majd az alapítvány munkatársai szeretetvendégségre invitálták a résztvevőket, ahol kötetlen beszélgetés keretében osztották meg egymással gondolataikat. 

Kovács Erzsébet


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »