Neveket követelt a miniszterelnök

Neveket követelt az állami számvevőszék elnökétől a miniszterelnök, amikor Domokos László a túl drágán működő minisztériumi háttérintézményekről beszélt. A kormányfő maratoni konferencián értékelte a kabinet elmúlt 1 évi teljesítményét. A hír televízió információi szerint Orbán Viktor bírálta minisztereit a közigazgatás átalakításának lassúsága miatt, de neveket nem említett. A kormánykonferencia előtt a kancelláriaminiszter úgy nyilatkozott: lesz személycsere államtitkári szinten. Neveket azonban Lázár János nem mondott.

„A következő hetekben Miniszterelnök úr a miniszterrel áttekinti a minisztériumok helyzetét, és valószínűleg lesznek személycserék államtitkári szinten, ezt kifejezetten gondolom.” Biztosnak tartja a személycseréket a kancelláriaminiszter. A zárt ajtók mögött tartott kormánykonferenciára érkező Lázár János azonban azt is hangsúlyozta: nemcsak az elmúlt egy év értékelése lényeges, hanem a következő évek feladatainak a meghatározása is.

„Az kérdés, hogy a lehetőséggel mit kezdünk, hogyan teremtünk mi lehetőséget az emberek számára, és a polgári berendezkedés a hétköznapi életében mit jelent. Az iskolában, az óvodában, a köztereken, a szabadidő eltöltésében milyen lehetőséget tud biztosítani az emberek számára a kormányzat. Ami egy polgári életformát, egy polgári berendezkedést jelent, hogy ez micsoda tulajdonképpen: ezt kell megválaszolni” – fogalmazott Lázár János.

A kormánykonferenciára érkezők többsége nem akart jóslatokba bocsátkozni arról, ki megy és ki marad posztján. „Az gondolom, hogy erre egyetlenegy ember, aki válaszolni tud: a Miniszterelnök” – mondta Németh Lászlóné.

Így vélekedett Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is.

– Várhatóak személycserék. Van félnivalója, tart ettől?
– Ez a miniszterelnök kompetenciája, Köszönöm szépen.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára viszont megelőlegezte magának a kiváló osztályzatot. Bővebben>>>

A kancelláriaminiszter közlése szerint a személycserékről a következő hetekben határozhat a kormányfő, és a döntést szeptember 15-én hozhatják nyilvánosságra. Az eddigi hírek szerint elsősorban államtitkári és helyettes államtitkári posztokon lesz változás, a miniszterek megtarthatják bársonyszéküket.

Hírdetés

Továbbra is zárt ajtók mögött zajlanak a szembesítések – mondta a Hír Televízió helyszíni tudósítója 15 órakor. Fontos ezeknek a szembesítéseknek a kimenetele, hiszen ettől függ majd az, hogy milyen változások lesznek egyebek között az egészségügyben és az oktatásban.

A tanácskozás szünetében Szőcs Géza volt kulturális államtitkár tudósítónknak elmondta: Orbán Viktor hangot adott annak, hogy drága és pazarló az állami apparátus, ezért Domokos Lászlótól, az Állami Számvevőszék elnökétől vár választ arra, hogy kik a felelősek ezért. A miniszterelnök elmondta, hogy 2010-ben Magyarország még Görögországgal volt egy szinten. Azóta már hazánk elérőbb lépett, de addig nem lehetünk nyugodtak, amíg a magyar emberek nem érzik saját bőrükön a javulást – tette hozzá Orbán Viktor.

Orbán egy évet adott a minisztériumoknak

Lázár János a konferencia után tartott egy rövid sajtótájékoztatót. Azon elhangzott, hogy Orbán Viktor egy évet adott a minisztériumoknak és a szaktárcáknak, hogy teljesítsék a kitűzött célokat. Legfontosabb feladatnak az olcsóbb állami apparátust nevezte meg, emellett kitűzött cél még a polgári életforma erősítése. Lázár János hozzátette, az oktatás színvonalának emelésére van szükség. Ebben külön hangsúlyt kap a matematika.

Korábban ért véget

Korábban ért véget a kormánykonferencia, mivel a miniszterelnök a hatalmas migránshullám miatt összehívta a nemzetbiztonsági kabinet ülését. Szerdára ugyanis hatalmas menekültáradat éri el Magyarországot. Speciális megoldásban gondolkoznak, de azt még nem lehet tudni, hogy a honvédség bevetése mellett még mit terveznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »