Netes kihívások: a lájkokért akár az életükkel is játszanak a fiatalok

Netes kihívások: a lájkokért akár az életükkel is játszanak a fiatalok

Három évvel ezelőtt egy bénulásos betegségre való figyelemfelhívásnak indult az Ice Bucket Challenge nevű kihívás, ami lényegében arról szólt, hogy valaki egy vödör jeges vizet borít a nyakába, és ezt videóra is veszik. Bár a kihívás eredetileg úgy indult, hogy a vödrös jelenetet pénzadomány követi, a játékból óriási divat lett, és a végére a résztvevők már egyszerűen csak szerepelni akartak, miközben azt sem tudták, honnan ered a feladat. 2014-ben Magyarországon is átlagos fiataloktól kezdve egészen a celebekig mindenki öntötte magára a vizet, még a baloldali ellenzék éppen aktuális megmentője, az azóta feledésbe merült Falus Ferenc is főpolgármester-jelölt is beállt a pozitív kampányba:

Sajnos a mutatvány egy kisgyermek orrba verésével párosult, de legalább nem volt benne annyi szándékosság, mint nyugdíjas házaspárt szétrugdalni egy közlekedési affér után, ugye.

Nemrég a világ egyik leghíresebb amerikai A-listás színésze, Will Smith járt Budapesten, és forgatott egy egész jó imázsvideót a fővárosról, amiről ugye tudjuk, hogy csak messziről szép, de úgy nagyon. A színész a videóban a Lánchíddal szembeni Gresham-palotában kezd, kinézd az ablakon, majd meglátva a híd alkotta lehetőséget, felmászott egészen az egyik tartóoszlop tetejére, hogy elnyomjon egy táncot.

Mint kiderült, Smith tényleg illegálisan járt ott, nem megrendezett a felvétel. De miért táncolt, és mit táncolt?

Ez az új őrület, az In My Feeling Challenge, ami Drake In My Feelings című számából indult. Pontosabban nem csupán a számból, hanem sokkal inkább egy instagramos influencer táncából: az 1,4 millió ember által követett The Shiggy Show felhasználó talált ki egy táncot a dal refrénjére, és valamiért erre rákattant a celebvilág is, majd innen nem volt megállás, és világszerte ezrek kezdték videóra venni, ahogy eltáncolják a dalt.

Ezt játszotta Will Smith is a Lánchíd tetején, és ez az, amit valamiért odáig fejlesztettek tovább a feltűnésre vágyó fiatalok, hogy idővel mozgó autóból kezdtek kiugrálni. Az elképzelés az, hogy kiszállnak az autóból, majd rögtön folytatják a táncot, és akkor mindenki örül, pörögnek a lájkok, meg a feliratkozók. A valóság viszont az, hogy az alapvető fizikai törvényeket sem ismerő szerencsétlenek hatalmasakat borulnak, mert oldalasan érnek földet, miközben menetiránnyal egyezően kellene landolniuk, leginkább rögtön futásnak eredve.

Bár a megszokottan szabadszájú és rosszindulatú kommentelői közeg rögtön természetes kiválasztódásnak és evolúciós jelenségnek állítja be az ilyen sérüléseket, azért mégis csak érdekes belegondolni, hogy egyesek a pillanatnyi népszerűségért miket kockáztatnak.

Hírdetés

Anna Worden szintén egy mozgó autóból ugrott ki, és a kisgyermek kora óta táncoló lány súlyosan megsérült, még a koponyáját is sikerült betörnie.

Az ő története nyomán figyelmeztette a kihívás után érdeklődő fiatalokat az Amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség arra, hogy milyen komoly veszélyeknek teszik ki magukat.

Ez már a sokadik hülyeség

De nem csak extrém fizikai tettek, hanem még szándékos önmérgezés is tud kihívássá válni: Tide Pod néven folyékony mosógéptablettát kellett szétrágni, nem törődve azzal, hogy egészségre káros vegyszerekről van szó. Ma viszont már –talán némi cenzúra hatására- több videó szól arról, hogy ne csináld, mind ahány valódi teljesítés történt:

Konkrét fizikai sérülésekhez, akár komoly égési sérülésekhez vezethettek a Salt and Ice Challenge-ek is, amikor sót és jeget kellett a bőrfelületre tenni. A só és jég reakciója pillanatok alatt fagyási sérüléseket okoz a bőrfelületen, majd fájdalmas, égéshez hasonló hólyagok jelennek meg a bőrön:

Némileg normálisabbnak tűnik, bár elég megterhelő kihívás volt a Gallon Milk Challenge is, amikor egy gallon (3,8 liter) tejet kellett minél gyorsabban meginni, majd –nyilván- kihányni. Ebben a videóban még sokkolóval is sakkban tartották a srácot, hogy ne adja fel. Meg is csinálta:

De a fahéj sem rossz. Vagyis de. A Cinnamon Challenge keretében egy nagy evőkanál fahéjat kellett bekapni, a fűszer azonban annyira nagy finomságú, mindenhová feltapadó és mindent kiszárító por, hogy azt nehéz elviselni:

Ezzel a videóval búcsúzunk, senki ne felejtsen lájkolni, mert csak azért csináltuk, a viszont látásra:


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »