Netanjáhu közli Putyinnal, hogy nem tűri meg az iráni katonákat Szíriában, majd megnézi a Horvátország-Anglia vb-elődöntőt

Netanjáhu közli Putyinnal, hogy nem tűri meg az iráni katonákat Szíriában, majd megnézi a Horvátország-Anglia vb-elődöntőt

Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök a mai nap folyamán villámlátogatást tesz Moszkvában, ahol az izraeli sajtó szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ismerteti a szíriai háborúval kapcsolatos legújabb „követeléseit”. A politikai megbeszélés után Bibi megtekinti a Horvátország-Anglia vb-elődöntőt. Az izraeli kormányfő közli Putyinnal: a zsidó állam nem hajlandó beleegyezni abba, hogy a Bassár el-Ászád elnök Szíriai Arab Hadseregét támogató iráni katonák Szíria területén tartózkodjanak. Ávigdor Lieberman hadügyminiszter tegnap a megszállt Golán-fennsíkon fenyegette meg a szíriai hadsereget – írja Vállláh!Hádásot hírportál.

Binjámin Netanjáhu ma az elmúlt félévben immár harmadszor tesz látogatást Vlagyimir Putyin orosz elnöknél. Magyar idő szerint délután hat órakor kerül sor a Putyin-Netanjáhu találkozóra a Kremlben, amelynek során az izraeli miniszterelnök a szíriai „polgárháború” befejezésére irányuló orosz-zsidó egyeztetések keretében „követeli” az iráni fegyveres erők eltávolítását egész Szíria területéről. Követelésével Netanjáhu tehát nem elégszik meg a dél-szíriai harcok beszüntetésére vonatkozó legutóbbi többoldalú egyezményben rögzített kitétellel, miszerint a Bassár el-Ászád hadseregét az iszlamista terroristákkal szemben vívott küzdelmében támogató perzsa katonák csak eltávolodnak az izraeli határtól. A háborús bűnös izraeli kormányfő azt is tényként kívánja közölni Putyinnal, hogy Izrael továbbra is katonai csapást mér a Szíriában berendezkedni kívánó iráni fegyveresekre.

Izrael kimondatlan szándéka az, hogy a 2011-ben Szíria ellen indított háborút minden valószínűség szerint végleg megnyerő Bassár el-Ászád elnök hadserege ne szabadíthassa föl az arab ország Izraellel (pontosabban: a zsidó állam által megszállt szíriai területtel) határos országrészeket, s a várhatóan visszahódítandó területeken a törvényesen és demokratikus módon megválasztott elnök Szíriai Arab Hadserege ne rendezkedhessen be, ne foglalhassa el állásait. Valójában az 1967-ben megszállt, majd a nemzetközi törvényeknek fittyet hányva 1981-ben bekebelezett Golán-fennsík visszaszerzését állandó napirenden tartó, s a palesztin ügyet is következetesen támogató El-Ászád-kormány ellen 2011-ben a nemzetközi – elsősorban cionista zsidó – propaganda-hadjáratot követően, s az „elnyomott” szíriai nép felszabadítására hivatkozva e cél elérése érdekében indult meg a belső és a soknemzetiségű dzsihadista terrortámadás. Sajnos a világ számos országának kormánya – így Magyarországé is – bedőlt ennek a hátsó szándékkal indított propagandának, s nagy sietve kiebrudalták a Bassár el-Ászád törvényesen megválasztott és demokratikus kormányának diplomáciai képviselőit.

Ávigdor Lieberman, a szélsőséges megnyilatkozásairól ismert izraeli hadügyminiszter tegnap a megszállt Golán-fennsíkra látogatott, ahol a sajtó képviselői előtt a szíriai háborúval kapcsolatban még Netanjáhunak az iráni katonákra vonatkozó követélését is meghaladva elmondta: Izrael nem járul hozzá, hogy az 1974-es egyezményt megszegve Bassár el-Ászád hadserege bevonuljon az úgynevezett „elválasztó zónába” (amely valójában szíriai terület, s amelynek jó részét jelenleg még a dzsihadista terroristák uralják – H. J.) „Az életével játszik az a szíriai fegyveres erő, vagy akár egyetlen szíriai katona is, aki az elválasztási övezetben tartózkodik”, jelentette ki Lieberman.

Hírdetés

A harci cselekmények elől az utóbbi napokban tömegesen menekül a polgári lakosság Dél-Szíriában. A menekültek sátrakat vertek föl a az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon húzódó határ közelében is. Ávigdor Lieberman ezzel kapcsolatban kijelentette: „Humanitárius segélyt nyújtunk, de Izrael egyetlen szíriai menekültet sem hajlandó beengedni a területére.” Lieberman tegnap telefonon közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel: Izrael nem hajlandó elfogadni azt a javaslatot, miszerint a szíriai hadsereg támogatására az arab országban tartózkodó iráni katonák 40-80 kilométerre távolodjanak el az izraeli határtól. Izrael azt követeli, hogy a perzsák egyáltalán ne tartózkodjanak Szíriában, sőt a térség egyetlen országában sem, mondta az orosz védelmi miniszternek Ávigdor Lieberman.

Binjámin Netanjáhu személyében ma este Moszkvában „kedves” vendége lesz a lelátón a Horvátország-Anglia világbajnoki elődöntő labdarúgó-mérkőzésnek. Bibi a Putyinnal megejtett találkozója után látogat ki a Luzsnyiki Stadionba. Izraeli újságírók megkérdezték Netanjáhutól, hogy miért nem a vasárnapi vb-döntő napjára időzítette a Putyinnal való találkozóját. Bibi azt válaszolta: a legutóbbi fejlemények tudatában minél előbb meg kell ejteni a találkozót. A Válláh!Hádásot értesülése szerint Putyin nem megy ki a ma esti mérkőzésre Netanjáhu társaságában.

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »